Keisarileikkauksella syntyneet sairastuvat mm. allergioihin ja lihovat todennäköisemmin kuin alateitse syntyneet. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta yksi vaihtoehto on erot vauvojen bakteerikannoissa.
Perinteiseen tapaan alateitse syntyvien bakteerikannat ovat lähellä äidin kantoja, mutta keisarileikkauksella syntyneiden kannat eivät. Varhainen bakteerialtistus voi vaikuttaa merkittävästi vauvan immuunijärjestelmän kehitykseen. Tuoreen tutkimuksen perusteella näitä bakteerikantoja voidaan myös muokata.
Nature Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat selvittivät asiaa altistamalla keisarileikkauksella syntyneitä vauvoja äidin vaginabakteereille heti keisarileikkauksen jälkeen. Tutkimuksessa oli mukana 7 alateitse syntynyttä sekä 11 keisarileikkauksella syntynyttä, joista 4 sai äidin vaginabakteereita. Bakteerialtistus tehtiin 2 minuutin sisällä syntymästä pyyhkimällä vauvan suuta, kasvoja ja muuta kehoa harsolla, joka sisälsi äidin bakteereja.
Vauvoilta kerättiin bakteerinäytteitä eri puolilta kehoa useita kertoja kuukauden aikana. Kun näitä näytteitä verrattiin keskenään, äidin bakteerikannoille syntymän jälkeen altistettujen bakteerikannat olivat selvästi lähempänä alateitse syntyneiden kantoja kuin muiden keisarileikattujen kantoja.
Tulokset ovat mielenkiintoinen ja tiettävästi ensimmäinen osoitus siitä, että keisarileikkauksella syntyneiden bakteerikannat voidaan saada lähemmäksi alateitse syntyneiden kantoja. Tutkimuksen pienuuden ja monien epävarmuustekijöiden takia tulokset olisi kuitenkin hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa. Vielä ei myöskään ole näyttöä siitä, että bakteerikantoja muuttamalla vaikutettaisiin vauvojen tuleviin terveysriskeihin.
Lähde:
Partial restoration of the microbiota of cesarean-born infants via vaginal microbial transfer. Nature Medicine 2016;DOI:10.1038/nm.4039.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia