1. Mitä tuulimunaraskaudella tarkoitetaan?
Tuulimunaraskaudessa hedelmöitynyt munasolu kehittää kohtuun ainoastaan tyhjän sikiöpussin. Sikiötä ei siis muodostu lainkaan. Tästä huolimatta naisella kehittyy raskaushormonia ja raskaustesti näyttää positiivista. Naisella on myös normaaleja raskausoireita (rintojen arkuus, pahoinvointi, väsymys).
2. Voiko tuulimunaraskaus muuttua oikeaksi raskaudeksi
Tuulimunaraskaus ei voi muuttua normaaliksi raskaudeksi. Mitään hoitoa tai lääkettä ei ole.
3. Mistä tuulimunaraskaus johtuu?
Useimmiten tuulimunaraskaus johtuu viallisesta munasolusta, jollaisia on jokaisella naisella. Tällaisen munasolun hedelmöittyminen on huonoa onnea. Joskus syynä voi olla myös naisen ja miehen kromosomien yhteensopimattomuus.
4. Kuinka yleistä tuulimunaraskaus on?
Arviolta 10–15 prosenttia kaikista raskauksista menee kesken. Yleensä tämä tapahtuu ennen 12. raskausviikon täyttymistä. On arvioitu, että suurin osa keskenmenoista olisi tuulimunia.
5. Miten tuulimunaraskaus todetaan?
Tuulimunaraskaus voidaan todeta seitsemännestä raskausviikosta eteenpäin ultraäänellä. Jos ultraäänikokeella ei löydy sikiötä tai sydänääniä, tehdään koe uudestaan viikon päästä. Näin varmistetaan, ettei raskaus ole alkanut luultua myöhemmin.
6. Miten tuulimunaraskautta hoidetaan?
Useimmiten tuulimunaraskaus päättyy keskenmenoon itsestään. Alkuraskaudessa, jos vuotoa ei ole kovin runsasta, muuta hoitoa ei tarvita. Jos vuotoa on runsasta, voidaan tarvita kaavintaan. Jos keskenmeno ei käynnisty itsestään, se voidaan käynnistää lääkityksellä, kuten lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä. Jälkivuoto voi kestää päivästä kymmeneen päivään.
Keskenmenon jälkeen voi mennä parikin kuukautta ennen kuin kuukautiskierto palaa normaaliksi.
7. Voiko tuulimunaraskauden jälkeen yrittää uudestaan lapsen saantia?
Raskautta voi yrittää uudestaan keskenmenon jälkeen. Yhden kierron voi jättää väliin ennen raskauden yrittämistä, että hormonitasapaino palautuisi normaaliksi ja kohdun seinämät ehtisivät parantua.
8. Voiko tuulimunaraskaus uusiutua?
Tuulimunaraskauden voi saada toisen kerran yhtä todennäköisesti kuin ensimmäisenkin. Kolmannen tuulimunaraskauden riski on kuitenkin enää noin 20–40 prosenttia. Jos nainen saa kolme tuulimunaraskautta, aletaan tutkia syitä keskenmenoihin. Syynä voi olla se, että naisen ja miehen kromosomit eivät sovi yhteen ja eliminoivat toisensa. Tällaisessa tilanteessa joko munasolu tai siittiösolu on saatava luovuttajalta. Toisinaan syytä ei edes pystytä selvittämään.
Lue myös:
Syntymättömän kuolema
Lähde:
Terveyskirjasto: Keskenmeno
Perhesuunnittelusivut: Tuulimuna
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Tarkastanut:
Dan Apter
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Väestöliiton seksuaaliterveys klinikka
Kuva:
Panthermedia