Suomessa sairastuu vuosittain noin 14 050 naista ja 14 400 miestä syöpään. Miehillä on huonompi pitkäaikaisennuste selviytyä syövästä. Se johtuu siitä, että miehet eivät kiinnitä tarpeeksi huomiota oireisiinsa tai vähättelevät niitä. He menevät myöhemmin lääkäriin ja syöpä on usein edennyt pidemmälle. Tanskan syöpäyhdistyksessä kerättiin ja yhdisteltiin useista suurista tutkimuksista tietoa oireista, joita miehet itse kertoivat diagnoosin saatuaan vähätelleensä tai jättäneensä huomiotta. Tässä kaksitoista tyypillisintä oiretta.
VIRTSAAMISVAIKEUDET. Yksi eturauhassyövän yleisimmistä ensioireista on vaikeus aloittaa virtsaaminen. Monet myös kertovat, että aloitettuaan on vaikea lopettaa. Virtsasuihku voi myös katketa yllättäen.
HEIKKOUDEN TUNNE ja väsymys voivat olla syövän merkkejä. Ne voivat olla myös paljon muuta, joten niitä täytyy tarkastella yhdessä muiden oireiden kanssa. Mutta jos väsymys jatkuu, eikä lepääminen auta, kannattaa mennä lääkäriin.
HENGITYSVAIKEUDET ja pitkään kestänyt yskä voivat olla keuhkosyövän ensimmäisiä merkkejä. Monet luulevat oireita astmaksi tai keuhkoputkentulehdukseksi. Muita oireita ovat verinen yskä, keuhkokuume ja kuume. Verinen yskä voi olla myös ensimmäinen oire kivessyövästä, joka on levinnyt keuhkoihin.
EPÄMUKAVA TUNNE TAI KIPU VATSASSA on usein suolistosyövän ensimmäisiä oireita. Haimasyövässä sisäinen paineen tunne on usein ensimmäinen potilaiden muistama oire. Maksasyövässä oireet alkavat usein vatsakrampeilla. Maksasyövässä ja leukemiassa potilaat muistavat usein kivun alhaalla vatsan vasemmalla puolella, joka vaikutti olevan peräisin laajentuneesta pernasta. Jos tämäntyyppiset oireet kestävät yli neljä viikkoa, pitäisi ne tutkia
TAIPUMUS SAADA MUSTELMIA tai verenvuotoa, joka ei tyrehdy. Nämä kertovat verihiutaleiden vähyydestä ja voivat olla leukemian ensimmäinen merkki. Monet huomasivat verenvuotoa ikenistä hampaita pestessä. Osa huomasi mustelmia oudoissa paikoissa kuten sormissa. Molemmissa tapauksissa kyse oli leukemiasta, jossa syöpäsolut ovat vallanneet tilaa luuytimessä ja veressä oli siksi liian vähän verihiutaleita. Potilailla oli myös anemia eli liian vähän punaisia verisoluja.
UMMETUS, RIPULI, veri ulosteessa tai muuttunut uloste voivat olla syövän merkkejä. Nämä ovat oireita, jotka jatkuessaan viikkoja pitää ottaa vakavasti. Monet suolistosyöpään sairastuneet kertovat, että huomasivat ulostavansa useammin, mutta tuntui, ettei suoli tyhjentynyt kunnolla. Yksi haimasyövän varhaisimmista oireista on öljyinen uloste. Suurentuneet, vaaleat ulosteet ovat merkki siitä, että haima ei toimi eikä ruoka imeydy normaalisti. Silloin on mentävä lääkäriin.
TAHATON LAIHTUMINEN. Jos laihtuu tahtomattaan, se voi olla merkki syövästä paksusuolessa tai muualla maha-suolikanavassa. Se voi olla myös merkki etäpesäkkeistä maksassa, jotka vaikuttavat ruokahaluun ja näin kykyyn pysyä samassa painossa.
HAAVA TAI ALUE IHOSSA joka ei parane, vuotaa verta tai rupeutuu. Monet pitävät silmällä luomiaan, mutta muut muutokset ihossa jäävät helpommin huomaamatta. Ihosyöpä alkaa useammin terveestä ihosta kuin luomesta. On hyvä tarkistaa säännöllisesti ihonsa.
TURVONNEET IMUSOLMUKKEET kaulassa, kainaloissa tai nivusissa. Tämä on merkki toiminnasta imusolmukkeissa. Jos imusolmukkeet tuntuvat aroilta, se on yleensä merkki infektiosta. Jos imusolmukkeet eivät ole kipeitä, voi kyseessä olla imusolmukesyöpä tai leukemia, usein krooninen leukemia.
TOISTUVAT KUUMEJAKSOT tai infektiot voivat olla merkki leukemiasta tai taudista imusolmukkeissa tai luuytimessä. Tietyt syövät, kuten jotkut krooniset leukemiat, huomataan ensimmäiseksi toistuvista infektioista, flunssan kaltaisista episodeista tai antibioottikuurin jälkeen.
TURVOTUS KIVEKSISSÄ tai kyhmy kivespussissa. Turvotus voi olla oire kivessyövästä ja siihen liittyy usein arkuutta tai kipua. Jotkut kertoivat pienestä epämukavuuden tunteesta, muutamat varsinaisesta kivusta.
EREKTIO-ONGELMAT. Yksi eturauhassyövän oire voi olla vaikeus saada erektio tai pitää sitä yllä. Siitä voi olla hankala puhua ja se voi olla oire myös monesta muusta sairaudesta. Se on kuitenkin hyvä syy keskustella lääkärin kanssa ja ehkä jos lääkäri näkee tarpeelliseksi, mitata PSA-arvo.
Julkaistaan Syöpäjärjestöjen Syöpä–Cancer-lehden luvalla.
Alkuperäinen lähde: Tanskan syöpäyhdistyksen lehti: Tæt på Kræft
Kuva: Panthermedia