Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Esimerkiksi hiusvärit voivat aiheuttaa vakavan jopa sairaalahoitoa vaativan allergisen reaktion joko värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Herkistyminen on yksilöllistä ja kaikki eivät herkisty. Ohessa 10 väitettä liittyen kosketusallergiaan.
1. väite: Luonnonkosmetiikka ei allergisoi
Väärin. Myös luonnosta peräisin olevat kosmetiikan ainesosat voivat herkistää ja aiheuttaa allergisen reaktion synteettisesti valmistettujen aineiden tavoin. Siksi luonnonkosmetiikka ei tarjoa parempaa suojaa allergiaa vastaan.
2. väite: Hajusteallergia on sama asia kuin tuoksuyliherkkyys
Kyseessä on kaksi eri asiaa. Hajusteille herkistyminen voi ilmetä iholla kosketusallergiana tai aiheuttaa hengitystieherkistymisen seurauksena allergista nuhaa tai astman. Tuoksuyliherkkyys puolestaan tarkoittaa erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia monenlaisia oireita, kuten silmien kirvelyä, nuhaa, päänsärkyä, pahoinvointia, hengenahdistusta ja väsymystä.
3. väite: Hajusteallergiaa voi välttää käyttämällä hajustamattomia tuotteita
Totta. Siksi turvallisinta olisi käyttää hajustamattomia tuotteita. Hajusteita ja aromaattisia aineita sisältävän kosmeettisen valmisteen tunnistat merkinnöistä "parfum" ja "aroma". Lisäksi tunnetut hajusteallergeenit täytyy merkitä INCI-nimillä valmisteen ainesosaluetteloon.
4. väite: Hiusvärin aiheuttaman allergisen reaktion voi ennakoida
On totta, että hiuksia ei kannata värjätä seuraavissa tapauksissa:
➤ Jos päässäsi tai kasvoissasi on ihottumaa.
➤ Jos olet saanut hiusväreistä kutinaa, turvotusta, ihottumaa tai muita oireita.
➤ Jos olet saanut iho-oireita mustasta hennatatuoinnista.
Hiusväri voi kuitenkin allergisoida, vaikka sinulla ei olisi ollut yhtäkään edellä mainituista oireista. Allerginen reaktio voi siis yllättää myös usean ongelmattoman värjäyskerran jälkeen.
5. väite: Kampaamojen hiusvärit eivät aiheuta allergisia reaktioita
Väärin. Sekä kampaamoiden että kauppojen hiusvärit voivat saada aikaan allergisen reaktion.
6. väite: Hiusvärin voi laittaa minkä ikäisenä tahansa
Hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille.
7. väite: Hennatatuointi lisää riskiä hiusväriallergialle
Totta. Musta hennatatuointi saattaa sisältää monissa hiusväreissä käytettävää väriainetta. Musta hennatatuointi lisää hiusväriallergian riskiä, koska tatuoinnin yhteydessä väriaine on pitkään kontaktissa ihon kanssa. Jos siis saat allergisen reaktion mustasta hennatatuoinnista, olet todennäköisesti herkistynyt myös joillekin hiusväreille, jotka sisältävät samaa väriainetta tai sen johdannaisia.
8. väite: Jos musta hennatatuointi ei aiheuta iho-oireita, voi värjätä hiuksia huoletta
Väärin. Vaikka et saisi ihottumaa tatuoinnista, olet saattanut herkistyä väriaineelle. Voit siis saada allergisen reaktion vasta hiuksia värjätessäsi.
9. väite: Kosketusallergia on elinikäinen vaiva
Totta. Jos olet kerran herkistynyt vaikkapa tietylle hajusteelle tai hiusvärille, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämäsi.
10. väite: Kosketusallergian aiheuttamat oireet menevät aina itsestään ohi
Väärin. Allergiset reaktiot voivat olla joissain tapauksissa hyvin voimakkaita ja vaatia hoitoa. Jos saat oireita tuotteesta, lopeta sen käyttö välittömästi. Jos oireet kestävät pidempään kuin muutaman päivän, tai jos oireet ovat erityisen rajuja, mene lääkäriin. Oireet voivat vaihdella ihottumasta pahaan turvotukseen ja haavaumiin. Joissain tapauksissa reaktion voi olla hengenvaarallinen.
Lähde:
Tukes: Kosketusallergia – 5 faktaa ja vinkkiä
Tarkastanut
Jarkko Loikkanen, ylitarkastaja
FT
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia