Tupakka ja nuuska jättävät jälkensä suuhun

Tupakan ja nuuskan aiheuttamat vauriot näkyvät monin tavoin hampaissa, ikenissä ja limakalvoilla.

Tupakalla ja nuuskalla on runsaasti haittavaikutuksia sekä yleisterveyteen että suunterveyteen. Suussa vauriot näkyvät monin tavoin hampaissa, ikenissä ja limakalvoilla. Yhdessä alkoholin kanssa tupakka ja nuuska ovat myös merkittävin suusyövän aiheuttaja.

Käytön haittavaikutukset heijastuvat terveyteen usein hitaasti ja salakavalasti. Jokainen päättää itse käytöstään, joten riskit on hyvä tietää ja tiedostaa.

Tupakointi heikentää kudosten verenkiertoa aiheuttaen hapenpuutetta ja vaurioittaen verisuonten seinämiä koko elimistössä. Samalla vaurioituu myös suun immuunipuolustusjärjestelmä. Tämä lisää merkittävästi riskiä sairastua etenkin hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin ja suun sienitulehduksia ilmenee useammin. Lisäksi tupakointi on riski suun implanttihoitojen onnistumiselle.

Nuuska ei ole yhtään tupakkaa terveellisempää. Siinä on yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nuuskan nikotiinipitoisuus voi olla jopa 20 kertaa suurempi kuin tupakan. Yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta ne ovat samat kuin tupakan. Jatkuva käyttö voi aiheuttaa suussa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, ientulehdusta ja limakalvomuutoksia (ns. norsunnahkaa).

Tupakka ja nuuska myös värjäävät hampaat ja paljastavat hampaiden juurten pinnat palautumattomasti. Usein paljastuneet juurten pinnat myös vihlovat.

Miten irti koukusta?

Nikotiiniriippuvuus on aivojen sairaus, joka voi kehittyä suhteellisen nopeasti. Riippuvuus voi syntyä jopa kuukaudessa käytön aloittamisesta. Nuorilla riippuvuus kehittyy aikuisia nopeammin.

Ei kannata lannistua, jos lopettaminen ei onnistu kertaheitolla. Useimmilta se vaatii 3–4 yritystä.

Vieroituksen tukena voi käyttää nikotiinikorvaushoitoja – niistä on tutkitusti apua, tai reseptillä saatavia tupakan vieroituslääkkeitä lääkärin tai hammaslääkärin määräämänä.

Tukea vieroitukseen saa tarvittaessa terveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Kysy lisää lääkäriltä tai hammaslääkäriltä.

Näin lopettaminen näkyy ja tuntuu suussa ja hengityselimissä

➤ Haistat ja maistat paremmin jo muutamassa päivässä.
➤ Hengitys raikastuu.
➤ Ikenien ja limakalvojen verenkierto vilkastuu.
➤ Hampaiden pinnoille kertyvien bakteeripeitteiden muodostuminen hidastuu.
➤ Suun haavaumat paranevat nopeammin.
➤ Riski sairastua parodontiittiin tai suusyöpään pienenee.
➤ Yskä ja limaisuus alkavat helpottaa (1–2 kk), ja hengitys kulkee paremmin (2–3 kk).

Kirjoittaja:
Anu Tilander
Hammaslääkäriliitto

Kuvitus:
Julkaisuosakeyhtiö Elias

Lähteet:
Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen, Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen, Duodecim, Terveyskirjasto sekä Hammaslääkäriliiton I love suu -suunterveyskampanjan materiaalit.

I love suu -kampanja kannustaa suun omahoitoon

I love suu -suunterveyskampanjalla Hammaslääkäriliitto kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. Kampanja toteutetaan verkossa ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa.

I love suu innostaa hoitamaan suuta paremmin sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan myös kavereita mukaan. Keinot ovat värikkäitä, mutta pohjalla on tutkittua suunterveystietoa ja Käypä hoito -suositukset.

I love suu Facebookissa

Tutustu suunterveyteen myös Hammaslääkäriliiton sivuilla.

Duodecimin Käypä hoito -suositusten potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla:
Hampaassa reikiä – eikä!
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus