Terve suu on kuin suojamuuri, joka pysäyttää taudinaiheuttajien matkan suun kautta syvemmälle verenkiertoon ja elimistöön.
Suu on yksi kehon osa ja portti ruuansulatuskanavaan, joten suunterveys ja yleisterveys kulkevat tiiviisti käsi kädessä.
Terve suu heijastuu hyvinvointiin myös monella muulla tavalla. Puutteellinen purenta tai hampaattomuus esimerkiksi vaikeuttaa syömistä ja puhetta sekä yksipuolistaa ravintoa. Jo muutaman hampaan puuttuminen vaikuttaa purentakykyyn. Purentahäiriöt voivat aiheuttaa myös pään- tai leukanivelen särkyä. Lihasjännitys ja kivut voivat levitä niskaan ja hartiaseutuun.
Suu tulehdusten lähteenä
Yleisimmät hammas- ja suusairaudet ovat kroonisia infektioita eli tulehduksia. Hoitamattomina ne heikentävät yleisterveyttä sekä edesauttavat monen yleissairauden puhkeamista tai heikentävät jo olemassa olevan sairauden hoitotasapainoa. Sairastumisriski suun sairauksiin, kuten muihinkin sairauksiin, on yksilöllinen.
Suussa piilevä pitkäaikainen infektio, kuten parodontiitti, synnyttää elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudoksien pitkäaikainen tulehdustila, jonka merkkejä ovat esimerkiksi ienverenvuoto ja syventyneet ientaskut. Taudin aiheuttavat tietyt bakteerit suun omassa mikrobistossa, jonka tasapaino on päässyt järkkymään. Tulehtunut ienkudos voi olla laajuudeltaan jopa kämmenen kokoinen.
Verenkierron kautta bakteerit pääsevät leviämään tulehtuneista hampaan kiinnityskudoksista tai juurenkärjen alueelta muualle elimistöön. Hammasperäisten bakteerien jäänteitä on löydetty esimerkiksi tukkeutuneiden sepelvaltimoiden ja puhjenneiden aivovaltimopullistumien seinämistä.
Sairaus etenee hitaasti ja on aluksi vähäoireinen. Siksi se pääsee usein leviämään salakavalasti. Hoitamaton tauti johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen. Tärkeimmät parodontiitin riskitekijät ovat huono suuhygienia ja tupakointi sekä perinnöllinen alttius.
Sairas suu voi sairastuttaa
Suun infektioiden on todettu lisäävän osaltaan riskiä myös moniin yleissairauksiin, kuten sydän ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja reumaan.
Monella suomalaisella aikuisella on suussaan jonkin asteinen oireeton tulehdus. Iensairauksia esimerkiksi esiintyy miehistä kahdella kolmasosalla ja naisista yli puolella (Terveys 2011 -tutkimus). Perusterveelle ihmiselle nämä infektiot eivät yleensä aiheuta vakavaa vaaraa, sillä elimistön immuniteetti pystyy pitämään ne aisoissa.
Jos immuunipuolustus pettää, suun bakteerit pääsevät verenkierron kautta helpommin leviämään muualle kehoon. Riski on suurentunut etenkin monisairailla ja yleissairautensa vuoksi useita lääkkeitä käyttävillä ikääntyneillä potilailla. Suun tulehdukset voivat aiheuttaa jopa hengenvaarallisen yleisinfektion, jos immuunipuolustus on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikentynyt.
Monen vakavan yleissairauden, kuten syövän tai reuman kohdalla, hoitamattomat suun tulehdukset ovat myös este lääke- tai muun hoidon aloittamiselle. Tulehduksista vapaa suu on erityisen tärkeä potilaille, jotka ovat menossa esimerkiksi sydän-, tekonivel- tai elinsiirtoleikkaukseen. Jos suussa on infektioita, bakteerit voivat kulkeutua sieltä verenkierron mukana leikkausalueelle. Hyvään suuhygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös raskauden aikana.
Yleissairauksia pahentavia suun sairauksia:
➤ Parodontiitti
➤ Hammasytimen tulehdus
➤ Märkäpesäke
➤ Suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet
➤ Sieni-infektiot
➤ Huonosti istuva proteesi
➤ Puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäryskudosten tulehdus
Näin pidät suun terveenä
Arjessa suunterveyttä voi parhaiten edistää hyvällä päivittäisellä suuhygienialla, terveellisillä ruokatottumuksilla ja tupakoimattomuudella. Suun sairaudet kannattaa ehkäistä jo ennalta tai hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
➤ Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin.
➤ Puhdista hammasvälit kerran päivässä.
➤ Juo janojuomana vettä.
➤ Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja.
➤ Vältä napostelua aterioiden välillä.
➤ Käytä ksylitolituotteita.
➤ Jos tupakoit, yritä lopettaa. Jos et onnistu yksin, hae apua.
➤ Käy säännöllisesti hammaslääkärillä suun ja hampaiden tarkastuksessa.
Kirjoittaja:
Anu Tilander
Hammaslääkäriliitto
Lähteet: Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen, kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen, Terve suu (Duodecim 2015), sekä Hammaslääkäriliiton I love suu -suunterveyskampanjan materiaalit.
I love suu -kampanja kannustaa suun omahoitoon
I love suu -suunterveyskampanjalla Hammaslääkäriliitto kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. Kampanja toteutetaan verkossa ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa.
I love suu kannustaa kysymään ja keskustelemaan suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan myös kavereita mukaan. Keinot ovat värikkäitä, mutta pohjalla on tutkittua suunterveystietoa ja Käypä hoito -suositukset.
Kampanjan uutistenlukija Krisse Salminen antaa ohjeita suunterveyden edistämiseen krissemäiseen tyyliin.
Tutustu suunterveystietoon myös Hammaslääkäriliiton sivuilla.
Duodecimin Käypä hoito -suositusten potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla:
Hampaassa reikä – eikä!
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus