Hampaiden hoidon yhteydessä puhutaan toisinaan suun biofilmistä. Kyseessä ei kuitenkaan ole kuvaamiseen liittyvä asia, vaan bakteereiden muodostama kasvusto.
Biofilmi aiheuttaa suussa hampaiden kiinnityskudosten eriasteisia tulehduksellisia sairauksia, joista yleisimpiä ovat ientulehdus (gingiviitti) ja syvempien tukikudosten tulehdus (parodontiitti). Myös hampaiden reikiintyminen (karies) on biofilmisairaus, mutta tämän biofilmin bakteerilajikirjo poikkeaa ientulehduksesta ja parodontiitista.
Ien- ja kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri Petri Hippi Tampereen Hammaslääkäriasemalta kertoo, että biofilmi muodostuu kaikille märille pinnoille rantakivistä lavuaarin reunaan. Suussa biofilmi alkaa kasvaa hampaan pintaan ja vähitellen myös hampaan juuren pinnalle ikenen alle.
Biofilmin bakteereiden lajikirjo laajenee ajan myötä, ja uudet lajit ilmaantuvat kukin vuorollaan tarkassa järjestyksessä.
– Biofilmi ei ole passiivinen bakteeripeite, vaan sen toiminta on hyvin koordinoitu. Siinä bakteerit pystyvät kommunikoimaan keskenään ja siten organisoimaan toimintojaan. Biofilmi muistuttaa itse asiassa hyvin paljon monisoluista eliötä, Hippi kertoo.
Lisäksi biofilmin bakteerit tuottavat ympärilleen suojaavaa, limamaista materiaalia. Tämän vuoksi saunaan unohtunut vesikippo tuntuu sisäpinnaltaan liukkaalta jo parin päivän kuluttua. Hipin mukaan nämä seikat merkitsevät biofilmin erinomaista kykyä vastustaa erilaisia antibiootteja, antisepteja ja elimistön puolustusvastetta.
Antibiootista ei ole apua
Vaikka biofilmi muodostuu bakteereista, sen tuhoaminen yksin antibioottien avulla on käytännössä mahdotonta. On esitetty, että biofilmin häätäminen antibiootilla vaatisi jopa tuhatkertaisen antibioottipitoisuuden verrattuna yksittäisiin plankton-muodossa oleviin bakteereihin.
– Tämä on luonnollisesti maksan ja munuaisten kannalta mahdotonta. Käytäntökin tuottaisi hankaluuksia, kun ihmisen pitäisi syödä antibioottia kilogrammoissa, Hippi toteaa.
Biofilmin voima piilee kommunikoinnin lisäksi siinä, että antibiootti vaatii toimiakseen aineenvaihdunnallisesti aktiivisia bakteereita. Biofilmin sisällä osa bakteereista on kuitenkin staasissa, eli bakteerien unessa.
Miten biofilmistä pääsee eroon? Keskeistä on Hipin mukaan mekaaninen poistaminen. Hampaiden pintojen biofilmien (plakin) poistaminen käy hammasharjalla, hammasväliharjalla ja/tai hammaslangalla.
– Hyvälaatuinen sähköhammasharja on oikein käytettynä tehokas apuväline, mutta perinteiselläkin harjalla pärjää. Vaikeammissa tapauksissa avuksi tarvitaan hammaslääkäri tai suuhygienisti.
Hipin mukaan ammattilaisten tulisi opastaa potilaita hyvän suuhygienian toteuttamisessa, sillä biofilmin torjunnassa tärkein rooli on potilaalla itsellään.
– Huolellinen harjaus aamuin illoin auttaa poistamaan hampaiden pinnan biofilmiä. Kun plakkia on häiritty ja hajotettu harjaamalla, hammastahnan tai suuveden vaikuttavat aineet voivat tehostaa suun puhdistumista, Hippi sanoo.
Biofilmisairaudet tulevat kalliiksi
Biofilmi voi aiheuttaa myös hampaan reikiintymissairauden, eli karieksen. Hippi huomauttaa, että pelkkä hampaan paikkaaminen ei paranna itse sairautta. Se korjaa vain hetkeksi karieksen aiheuttaman vaurion hampaan kovakudoksessa.
– Jos biofilmitekijää ei saada hallintaan, sairaus jatkuu paikkaamisesta huolimatta ja uusien reikien ilmaantuminen on vain ajan kysymys, hän sanoo.
Hipin mukaan suun biofilmisairaudet ovat työläitä hoitaa ja siksi kalliita. Tukikudosten tulehduksen myötä sairauden laukaisseet bakteerit pääsevät sairastuneen ikenen kautta verenkiertoon ja sitä kautta kaikkialle elimistöön. Tutkimusten mukaan parodontiitti saattaa vaikuttaa muun muassa diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja raskauskomplikaatioiden syntyyn ja jopa niiden hoitokustannuksiin.
– Vastaavasti suunterveyteen kohdistuvat säästöt ja Kela-korvauksien leikkaukset voivat kasvattaa hoitamattomien suun sairauksien määrän lisäksi yleissairauksien hoitokuluja. Suun terveyden ylläpitäminen ja mahdollisten sairauksien hoitaminen ajoissa on ilman muuta järkevää – pohtiipa asiaa terveydellisin tai taloudellisin perustein. Omahoidon opettaminen ja siihen motivoiminen ovatkin kaikkein kustannustehokkainta suun terveydenhoitoa, Hippi toteaa.
Lue myös:
Parodontiitti: Salakavala hammasinfektio
Hampaiden puuttuminen ennustaa pahaa sydämelle
Tie sydämeen käy suun kautta
THL: Suun terveys ei parane paikkaamalla
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia