Implanttien komplikaatiot ovat tavallisia

Implanttihoidot ovat lisääntyneet, mutta ne aiheuttavat myös ongelmia suunterveydelle.

Implanttihoitojen (leukaluuhun istutetaan keinojuuri) lisääntymisen myötä peri-implantiitista (tulehdus ulottuu leukaluuhun) on tullut kasvava ongelma hammaslääketieteessä. Journal of Dental Research -lehdessä julkaistussa ruotsalaisessa tutkimuksessa jopa 45 prosentilla implanttihoitoja saaneista potilaista oli peri-implantiitin oireita ja 14,5 prosentilla oli diagnosoitu kohtalainen tai vakava peri-implantiitti.

Laajassa ruotsalaistutkimuksessa kartoitettiin implanttihoitojen onnistumista. Alun perin tutkimukseen oli valittu satunnaisotoksella hieman yli 4 700 implanttihoitoja vuosina 2003 ja 2004 saanutta potilasta. Potilaiden tyytyväisyyttä hoitoihin oli selvitetty kyselytutkimuksella ja lisäksi oli kerätty kaikkiaan 2 765 potilaan tiedot ja röntgenkuvat. Näistä 596 potilaan implantit tutkittiin kliinisesti yhdeksän vuotta implantoinnin jälkeen.

Alkuvaiheen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa potilaista oli tyytyväisiä hoitoihin. Hammaslääkäreiden kliinisessä seurantatutkimuksessa havaittiin kuitenkin hoitojen epäonnistumisia, kuten implanttien menetystä (7,6 %), perimukosiittia (tulehdus rajoittuu pelkästään ympäröivään pehmytkudokseen), peri-implantiittia (luukato > 0,5 mm) 45 prosentilla ja vaikeaa peri-implantiittia (luukato ≥ 2 mm) 14,5 prosentilla. Potilaat joilla oli parodontiittia sekä implantteja neljä tai enemmän oli suurempi riski implanttihoitojen epäonnistumiseen. Myös tietyt implanttimerkit, yleishammaslääkärin tekemä hoito sekä implanttien sijaintiin liittyvät tekijät lisäsivät riskiä. Tupakointi oli myös merkittävä riskitekijä.

Saman julkaisun pääkirjoituksessa pohditaan, ovatko implanttihoidot kestävää hoitoa ja milloin hammas todella kannattaa korvata implantilla. Viimeisten 30 vuoden aikana implanttihoitojen määrä on kasvanut valtavasti, ja niiden avulla on pystytty hoitamaan mm. esteettisiä ja purentaan liittyviä ongelmia. Tutkitusti implantit myös aiheuttavat suunterveyden ongelmia. Milloin siis sairas hammas pitäisi poistaa ja korvata implantilla, milloin pyrkiä säästämään? Kirjoittajat muistuttavat, että hammaslääkäri on koulutettu säästämään hampaita ja kehottavatkin ottamaan haasteen vatsaan, jos siihen on mahdollisuus.

Lähteet:
Derks J, Håkansson J, Wennström JL, Tomasi C, Larsson M, Berglundh T. Effectiveness of implant therapy analyzed in a Swedish population: early and late implant loss. J Dent Res. 2016; 95: 44–51.
Giannobile WV, Lang NP. Are Dental Implants a Panacea or Should We Better Strive to Save Teeth? J Dent Res. 2016; 95(1): 5–6.

Kirjoittaja:
Annika Nissinen
toimittaja
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Julkaistu alunperin Hammaslääkärilehdessä 3/2016.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:

Pienikin häiriö suun terveydessä voi häiritä elämänlaatua merkittävästi

Parodontiitti: Salakavala hammasinfektio

Probiootit ja suunterveys – lisää tutkimusnäyttöä kaivataan

Mikä ihmeen suun biofilmi?

Hammasröntgentutkimusta ei tarvitse siirtää raskauden vuoksi