Et ole ainoa, sillä hampaiden vihlominen on melko yleinen vaiva. Syynä on useimmiten ikenien vetäytyminen, joka paljastaa hampaan kaulan, tai vaurio hammasta suojaavassa kiilteessä.
Tavallisimmin vaurioita aiheuttaa liian kovakourainen harjaaminen tai muu hampaan mekaaninen rasitus, kuten narskuttelu, hampaaseen tullut halkeama, bakteerien aiheuttama kariesvaurio tai kiinnityskudossairaus eli parodontiitti sekä happamien ruokien ja juomien aikaansaama kiilteen liukeneminen eli eroosio.
Hampaan kiilteen alla on hammasluu, jossa on hampaan ytimeen asti ulottuvia pieniä nesteen täyttämiä kanavia. Nesteen liikkuminen kanavissa voi tuntua vihlovana kipuna vaurioituneissa hampaissa.
Vihlomisen laukaisee yleensä kylmä, kuuma, makea tai hapan ruoka ja juoma. Kipu lakkaa tavallisesti itsestään pian syömisen tai juomisen jälkeen.
Näin vihlomista voi ehkäistä ja hoitaa
➤ Harjaa hampaat fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Käytä pehmeää hammasharjaa ja opettele riittävän kevyt harjaustekniikka. Sähköhammasharja auttaa monia vähentämään liiallista voimankäyttöä ja parantaa myös harjaustulosta.
➤ Kokeile tarvittaessa vihlomista lievittävää hammastahnaa, joka voi vähentää oireita säännöllisesti käytettynä.
➤ Vältä happamien ruoka-aineiden, kuten virvoitusjuomien, urheilu- ja energiajuomien, marja- ja täysmehujen, sitrushedelmien sekä etikkaa sisältävien ruokien runsasta käyttöä. Vältä myös hampaiden harjaamista heti ruokailun jälkeen, sillä happohyökkäys pehmentää hammasta suojaavaa kiillettä.
➤ Jos vihlominen jatkuu, ota yhteys hammaslääkäriin, jotta vaivan syy saadaan selvitettyä. Vihlominen on onneksi harvoin vakavaa, mutta pitkään jatkuessaan se voi joskus johtaa krooniseen kiputilaan.
Lisätietoa:
ilovesuu.fi/suun-sairaudet/vihlominen/
Hampaiden vihlominen
I love suu -kampanja kertoo suunterveydestä
Terve suu on osa yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. I love suu on Hammaslääkäriliiton suunterveyskampanja, jolla haluamme kannustaa kaikkia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. I love suu antaa vinkkejä suun hyvään hoitoon ja muistuttaa myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle. Arjessa suunterveyttä voi parhaiten edistää hyvällä päivittäisellä suuhygienialla ja terveellisillä ruokatottumuksilla. I love suu kertoo suunterveydestä hauskoilla ja yllättävillä keinoilla. Kaikki sisällöt perustuvat alan tutkimustietoon ja Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin.
Tutustu kampanjaan facebookissa ja Hammaslääkäriliiton kampanjasivuilla.
Teksti:
Anu Tilander
Hammaslääkäriliitto