Afta vaivaa – Mikä avuksi?

Afta on yleinen vaiva, joka aiheuttaa suussa kovaa kipua.

Afta on monelle tuttu vaiva ja sitä esiintyy lähes puolella ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Kyseessä on suun limakalvon kivulias haavauma.

Afta on muodoltaan pyöreä tai soikea. Väriltään se on keskeltä vaalea ja reunoiltaan punainen.

Aftoja on kolmenlaisia. Tavallisimmin aftoja on suussa yksi tai muutama. Kipeä haavauma on alle sentin kokoinen ja paranee ilman arpea 7–10 päivässä. Harvinaisempia ovat suuret, yli sentin kokoiset aftat, jotka paranevat 4–10 viikossa. Paranemisen jälkeen niihin voi muodostua arpi. Nämä kaksi muotoa esiintyy aina suun liikkuvan limakalvon alueella, yleisimmin huulessa, kielessä ja poskissa.

Herpeettiset aftat ovat kaikkein harvinaisimpia. Ne ovat kooltaan hyvin pieniä, vain 1–2mm, ja niitä voi olla suussa samanaikaisesti kymmenittäin. Herpeettiset aftat voivat puhjeta mihin tahansa suun limakalvoille, yleisimmin suulakeen tai ienvalleihin, ja ne paranevat runsaan viikon kuluessa.

Mistä afta johtuu?

Ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, mistä aftat johtuvat. Se kuitenkin tiedetään, etteivät ne tartu. Ajan sanotaan olevan aftan paras parantaja, sillä vuosien kuluessa aftoja tulee yhä harvemmin, kunnes loppuvat kokonaan.

Aftoille voivat altistaa muun muassa vaahtoava hammastahna, raudan, B12-vitamiinin, C-vitamiinin puute, Crohnin tauti, keliakia ja stressi. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää toistuvien aftojen ilmaantumista. Toisinaan aftat voivat puhjeta myös liittyen ruoka-aineallergioihin ja mekaanisiin traumoihin, kuten huonosti istuviin proteeseihin.

On viitteitä sitä, että perinnölliset tekijät altistavat aftoille. Lisäksi huomattu, että naisilla on aftoja erityisesti kuukautisten aikaan.

Miten aftaa hoidetaan?

Estolääkettä tai paranemista oleellisesti nopeuttavaa lääkettä aftaan ei valitettavasti ole. Aftan aiheuttamaa kovaa kipua voi yrittää helpottaa klooriheksidiinihuuhteella tai geelillä, jota purskutellaan suussa ohjeen mukaan. Ainetta ei kuitenkaan saisi käyttää alle 12-vuotiaille neuvottelematta asiasta ensin lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Apteekeista on saatavilla myös ilman reseptiä geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat haavauman päälle suojaavan kalvon. Nämä helpottavat muutaman tunnin kipua.

Myös hyvällä suuhygienialla voi vähentää haavauman arkuutta ja sen tulehtumista. Lisäksi vaahdottoman hammastahnan käytöstä on todettu olevan apua sekä aftan torjunnassa että hoidossa. Vaahdottomassa tahnassa ei ole natriumlauryylisulfaattia. Lue lisää sopivan hammastahnan valinnasta.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos aftoja esiintyy epätavallisen usein, tai ne huomattavasti vaikeuttavat syömistä tai puhumista, tai kipu ei lievene käsikaupassa myytävillä tuotteilla. On mahdollista, että aftat johtuvat yleissairauksista, kuten keliakiasta. Tämä mahdollisuus pitää selvittää.

Sekä lääkäri että hammaslääkäri voivat määrätä potilaalle paikallisia kortisonia voiteina, suihkuina tai liuoksina oireita helpottamaan. Lisäksi tetrasykliinipurskuttelusta voi olla joskus apua. Siinä 250 milligramman tetrasykliinikapseli liuotetaan lasilliseen vettä. Nestettä purskutellaan suussa minuutin ajan ja syljetään sitten pois. Tätä toistetaan neljä kertaa vuorokaudessa.

Jos aftoja on useita ja suu on hyvin kipeä, lääkäri voi määrätä käytettäväksi paikallisia puuduttavia liuoksia. Näillä voidaan puuduttaa haavauma esimerkiksi ennen ruokailua.

Lue myös:
Näyttö ksylitolin hyödyistä puutteellista
Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys hoidetaan syyn mukaan
Parodontiitti: Salakavala hammasinfektio

Lähteet:
Terveyskirjasto: Afta ja suun pienet haavaumat
Terveyskirjasto: Aftat
Hammaslääkäriliitto: Aftat

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Tuula Salo
suupatologian professori

Kuva:
Panthermedia