Asiaa ja asian vieressä olemista. Tietoa ja tiedon julkituomista. Elämme asiantuntijayhteiskunnassa. Olemme valtaisan hyvin koulutettua kansaa. Meillä on tietäjiä ja taitajia maa pullollaan. Me uskomme titteleitä ja tutkimuksia sen kummemmin edes selvittämättä mitä nimikkeiden takaa löytyy tai kuka ja miten tutkimuksen on tehnyt. Televisiosta tulee totuus ja lehdet ovat oikeassa. Me emme juurikaan kasvotusten kyseenalaista meille esiteltyä totuutta tai ainakaan emme nouse barrikaadeille osoittamaan mieltä tunnistaessamme epäreiluutta.
Ja silti me purnaamme epäkohtien takana ja hetkin osoitamme suurtakin tietämystä oikeasta ja meille sopivasta. Julkista hallintoa ja virkavaltaa pelkäävä kunnolla käyttäytyvä kansa. Me suomalaiset.
Potilaan ääni on sama kuin kansalaisen ääni. Ihminen kokemassa ja tuottamassa kokemaansa sanoiksi toivoen niiden vaikuttavan tilanteen lopputulokseen. Potilaskansalainen on melkoinen asiantuntija monessakin asiassa. Hän tietää miten ihmistä tulee kohdella, miten hän haluaa kanssaan oltavan. Hän voi vinkata missä palvelun sijainti olisi hänen tilassaan otollisin. Häneltä voisi kysyä mitä tietoa haluat aiheesta etukäteen, missä muodossa ja koska. Miten toivoisit, mitä tarvitsisit, mikä oli hyvin ja mitä haluaisit lisää.
Muutosvastarinta on loistavasti keksitty termi. Kenen lie kehittämä ja ketkä sitä eniten käyttävät selittääkseen mitä? Muutosvastarinnattomat kuulevat potilasta. Sillä potilaan ääni on suora kehittämistyöväline. Siihen palveluun, jota halutaan muuttaa. Ja palveluntuottajien omaan kehittymiseen. Jos halutaan.
Joskus tuntuu, että kysymme joitakin asioita vääriltä asiantuntijoilta, jotka tietävät kyllä omasta aihealueestaan riittävästi, mutta eivät siitä mitä kysytään. Ihmisyydestä ja ihmisen kohtelusta parhaiten tietää ihminen. Se ihminen, joka on kokenut tai elää kokeman sisällä asiassa, josta halutaan tietää. Ihmisiähän me kaikki, mutta jos titteli tai tutkimus vastaa, niin ihminen saattaa unohtua. Ja ihmisen tieto siinä samassa. Se, joka voi muuttaa ja muokata asioita tässä ja nyt, jos olemme siihen valmiita. Jos emme muutosvastarintaile.
Tieto ja taito. Kenellä mistäkin ja potilaalla potilaana olemisesta. Tässä nyt kaiken aikaa.
Katja Lemberg
Kirjoittaja on vakavasta masennuksesta parantunut nainen ja äiti kehittämässä palveluita masentuneiden tukemiseen ja kohtaamiseen.
Kuva: Juha Metso