Lehdessä kerrottiin mielipidemittauksesta, jossa oli kysytty suhtautumista eutanasiaan. Enemmistö kannattaa sitä ja tulos meni jotenkin niin, että mitä nuorempi, sitä suurempi määrä suhtautuu myönteisesti eutanasiaa. Mykistyin uutisesta.
Ällikälle minua ei lyönyt tulos, vaan kyselyn tekijöiden ikäryhmittely. Oli 15-25- vuotiaat eli 10 vuoden ikähaarukka, sen jälkeen sama jako 10 vuoden ryhminä jatkui aina 65-vuotiaisiin asti. Sitten olikin enää vain yli 65-vuotiaat. Eli joka viides suomalainen, yli miljoona ihmistä, samassa ryhmässä. En tietenkään tiedä olivatko tilastonikkarit jaksaneet tehdä tästä ryhmästä otannan, jossa oli tilastollisesti oikeassa suhteessa 65-75-vuotiaita, 75-85-vuotiaita, 85-95-vuotiaita ja ehkäpä joku yli 95-vuotiaskin, mutta ainakaan lehtijutusta en tätä ryhmittelyä löytänyt. Jos yli 65-vuotiaiden ryhmittelyn poisjättäminen oli lehden toimituksen valinta, on ällistykseni yhtä suuri. Olemmeko ikään kuin jonkinlainen kaatoluokka siitä huolimatta, että meitä on viidesosa koko kansasta?
Kysymys on aika yleisestä ilmiöstä, jonka koskee montaa muutakin tutkimusta ja mielipidemittausta. Olemme monesti samassa tilastollisessa ikäryhmässä kuin äitimme ja isämme, anoppimme, kummitätimme ja myös kaikki vielä elossa olevat sitkeät sotaveteraanit ja lotat. En tunne kovin hyvin parikymppisten ajatuksia, mutta luulen, ettei monikaan heistä samaistu 35-vuotiaiden maailmaan. En minäkään kuvittele kokemusteni ja mielipiteineni olevan samanlaisia kuin 80-vuotiailla.
Erityisen kiinnostava tämä luokittelu on eutanasia-kysymyksissä, jossa luulisi vanhuuden sairauksineen ja haurastumisineen tuovan keskusteluun aika paljon lisää näkökulmia. Monella on itsellä vakava sairaus ja kuolemaa on mietitty kun on haudattu läheisiä. Me tämänikäiset tiedämme, että esimerkiksi todennäköisyys sairastua syöpään lisääntyy, samoin valitettavasti myös ne tapaukset, joissa sairastanutta ei pystytä parantamaan, vaan edessä voi olla loputon määrä kipuja.
Tässä vaiheessa viisas lukija huomauttaa, että ehkä mielipidemittaukset tehdään internetin avulla, jolloin yli 65-vuotiaita ei riitä ryhmiksi asti. Voi olla, mutta silloin ei pitäisikään väittää tulosten koskevan suomalaisia, vaan vain internetiä käyttäviä suomalaisia.
Leena Mallat
Kirjoittaja on 63-vuotias eläkkeellä oleva toimittaja, joka on sairastunut rintasyöpään, lymfoomaan ja eteisvärinään.