Sote-veikkaus vielä jatkuu. Saa nähdä, kuka vie jättipotin. Suurta Sotea odotellessa potilaat ovat jo pikkuhiljaa omin päin käynnistämässä lääkärilottoa. Lääkärilotossa täysosuma tarkoittaa potilaalle sitä, että hänellä ja hoitavalla lääkärillään on toimiva ja turvallinen hoitosuhde.
Hoitosuhde ei ole ihan mikä tahansa ihmissuhde. Siihen saattaa liittyä joitain samoja piirteitä, kuten vaikkapa vastavuoroinen kunnioitus, rehellisyys ja luottamus. Potilas-lääkärisuhde eroaa muista ihmissuhteista siinä, että vastuunjako on epäsymmetrinen. Lääkärillä on tylsästi hoitovastuu, mutta potilaan ei tarvitse olla vastuussa mistään. Hänhän voi aina vedota siihen, että on niin sairas.
Miten sitten löydetään terveyskeskuksesta hyvä hoitosuhde lääkäripulan riivaamassa maassa? Potilas voi nykyisin vaihtaa omalääkäriä tai vaikkapa koko terveyskeskusta. Pienellä paikkakunnalla puskaradio toimii vallan hyvin, lääkärikunnan hyvät ja huonot ominaisuudet voidaan ruotia vaikkapa ruokakaupan kassajonossa. Ja niillä mennään. Facebookissa vaihdetaan kokemuksia ja ”hyvistä” eli mieluisista lääkäreistä vinkkaillaan yksityisviesteissä.
Tykätyimpien lääkäreiden potilaslistat ovat tukossa ja sitten on niitä, joille mennään vain päivystykseen pakkotilanteessa. Toistaiseksi kaikenlaisille lääkäreille riittää potilaita.
Yksityislääkäreissä potilaalla on vaihtoehtoja ihan liiaksi. Hakukoneillakaan ei saa kovin tarkkoja osumia. Lääkäristä saa etukäteen tietää suunnilleen erikoisalan ja kielitaidon, usein näkee kuvan.. Valitsisinko nuoren ja komean, vanhan ja kokeneen… Täysosuma on silloin, kun potilas löytää lääkärin, joka sattuu olemaan perehtynyt juuri hänen sairauteensa. USA:ssa on lääkärinvalintasivustoja, joissa lääkärit esitellään yksityiskohtaisesti ja saavat potilaspalautteen mukaan tähtiä. Menisinkö viiden tähden tohtorille, vai riittäisikö 3,5?
Jos sairastaa jotain erittäin harvinaista tautia, lääkärikeskusten sivuilta et löydä osaajaa. Saattaa olla, että oikean yksityislääkärin löytää amerikkalaisten suljetun Facebook-potilasryhmän kautta. Siellä voi olla joku toinen suomalainen, jonka kanssa voi vaihtaa tietoja.
Outoon tautiinsa sopivaa lääkäriä etsivä potilas voi käydä kuolaamassa vaikkapa Mayo Clinicin tai Johns Hopkinsin sivuilla, tehdä hakuja omalla diagnoosillaan ja ihmetellä. Löytyy osaajia joka vaivaan. Kerrotaan, missä ovat opiskelleet, missä väitelleet, mitä tutkineet ja mitä julkaisseet. Mitkä ovat erityisen kiinnostuksen kohteet.
Olen aika varma, että Suomessakin on äärimmäiset päteviä ja osaavia lääkäreitä, joita potilaat eivät löydä. Saattaa myös olla lääkäri, joka olisi kiinnostunut jostain kummasta taudista ja ehkä mielellään hoitaisi enemmänkin sitä sairastavia potilaita. Miten heidät saataisiin löytämään toisensa? Pitäisikö jonkin eHealth-nörtin väkertää jonkin sortin potilas-lääkäri Tinder-deittipalvelu? Ei kai sentään. Jospa terveyspalveluyritykset tekisivät kuumeisen sote-lobbailunsa välissä vähän yhteistyötä? Jo nyt maksukykyiset potilaat matkustavat lääkäriin ulkomaille, amerikkalaisten erikoisosaamisesta potilas saa paljon helpommin tietoa kuin suomalaisesta ykkösvitjasta.
Satu Salonen
Kirjoittaja on Sairaan hyvä potilas ja tietokirjailija, joka asuu osan vuodesta Kittilässä.
www.satusalonen.fi
Lue myös muita Satu Salosen kirjoituksia:
Maaginen stetoskooppi
Kun sairaus esiintyy yhdellä ihmisellä miljoonasta
Puuttuuko lääkemarkkinoilta kilpailu?