Viime toukokuussa Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla oli nimettömänä julkaistu kirjoitus, jossa arvosteltiin Kelan korvauspolitiikkaa. Eläkeläismies kirjoittaa vaimonsa käyvän sädehoidossa ja edestakainen matka sairaalaan on yhteensä 105 kilometriä. Taksilla matka maksaa yli 100 euroa, jonka Kela korvaa. Hänelle autokyydistä Kela korvaa vain vaivaiset 21 euroa. Mies sanoo, ettei kannata. Eipä niin.
Huokasin, onneksi minulla ei ole syöpää. Onneksi ei tuollaista miestäkään. Mielipidekirjoitus teki hyvää omalle parisuhteelleni. Huomasin, että jos minä olisin menossa raskaisiin syöpähoitoihin ja eläkeläispuolisoni suinkin pystyisi, hän veisi ja toisi minut. Hyvinvointiyhteiskunnassa kunta, valtio ja Kela huolehtivat, ja me hyvinvointikansalaiset nautimme etuisuuksista.
Kestävyysvajeen paikkaaminen ei ole mukavaa. Vaikka pääsisin ministeriauton takapenkille, en haluaisi olla tekemässä päätöksiä. Ei ole kiva ottaa pois keneltäkään. Nyt oli lapsilisien vuoro, eläkeläismies on varmaan tyytyväinen, että hänen kukkarolleen ei menty. Ei myöskään säästetty erikoissairaanhoidosta ja vaimon syöpää hoidetaan ensi vuonnakin.
Kestävyysvaje ei korjaannu, jos kaikki ajattelevat kuin joutilas eläkeläismies: en välitä vaimostani, koska Kela ei korvaa.
Joku vuosi sitten olin kuntoutuksessa, jonka Kela kustansi. Kela kustansi myös matkat. Siellä kaksi tuttua tapasi toisensa. He asuivat viidentoista kilometrin päässä toisistaan, yli 500 kilometrin päässä kuntoutuslaitoksesta. Kumpikin oli matkustanut erikseen, toinen invataksilla, toinen taksi-lento-taksi-keinoin. Kummankin matka oli maksanut Kelalle paljon. Heille olisi sopinut matkustaa yhdessä, olisi taksimatkakin mennyt rattoisammin kun olisi juttuseuraa. Kuntoutuslaitos kyllä tiesi, että naapurit ovat tulossa yhtä aikaa. Mutta tietosuoja. Tietosuojaa on valvottava. Ehkä kuntoutuslaitoksen olisi pitänyt laittaa heille säkki päähän, etteivät naapurit näkisi toisiaan,
Viime vuonna Kela lopetti lääkekorvauksen käyttämästäni hormonikorvaushoidosta. Joitain muita valmisteita olisi jäänyt korvauksen piiriin. En lähtenyt jahtaamaan Kela-korvattavaa vaihtoehtoa. Jokin vuosi sitten luin New Scientist -lehdestä, että Afrikan naiset olivat autuaan tietämättömiä vaihdevuosivaivoista kunnes kuulivat, että se vaivaa naisia kehittyneemmissä maissa. Niinpä afrikkalaisnaiset saivat vaihdevuosivaivat ennen pitkää.
Potilaana näkee niin usein aikaa ja resursseja tuhlattavan turhaan byrokratiaan tai reviiritaisteluun ja ay-byrokratiaan. Ottamatta kantaa TAYS:in syöpäsairaalan johtajan pätevyyteen muistui mieleen keskustelu kuntoutuslaitoksen laitosapulaisen kanssa. Hän kertoi saaneensa moitteita, että oli uskaltautunut tekemään sellaisia töitä, mihin hänellä ei ollut muodollista pätevyyttä. Lattiaa luututessaan hän oli noukkinut lattialta vaikeavammaisen kuntoutujan sukan. Kuntoutuja (= kelakielellä kja) oli pyytänyt, että sukka laitettaisiin jalkaan. Ystävällinen laitoshoitaja oli näin tehnytkin. Näin ei kuitenkaan olisi saanut tehdä. Sukan jalkaan panemiseen pitää olla sopiva koulutus. Kylläpä nauratti. Paitsi että ei. Se ei ollutkaan vitsi.
Satu Salonen
Kirjoittaja on sairaan hyvä potilas ja tietokirjailija, joka asuu osan vuodesta Kittilässä.
www.satusalonen.fi