Aspergerin oireyhtymä on poistumassa kansainvälisestä tautiluokituksesta. En tarkkaan tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta tällöin kaikki diagnoosin saajat kuuluisivat yleisesti autismin kirjoon. Onko se sitten hyvä vai huono asia, siinä on monta puolta.
Rajan veto on aina ollut vaikeaa siinä, että kenellä on tarpeeksi Asperger-piirteitä diagnoosin saamiseen. Asperger ja autismi ovat puolestaan vielä hyvin kaukana toisistaan. Koska autismin kirjo kattaa niin laajan määrän erilaisia ominaisuuksia, on niiden luokitteleminen diagnooseihin loppujen lopuksi aika vaikeaa.
Avun tarvitseminen on hyvin yksilöllistä. Toiset pärjäävät aivan omillaan ja toiset tarvitsevat jokapäiväistä apua. Avun saannissa on nytkin puutteita, joten miten tunnistamme ne, jotka apua todella tarvitsevat? Jos joku on kovin epävarma ja kokee vaikeuksia selvitä asioista, ei avun löytäminen todellakaan ole helppoa.
Lääkäreiden on joka tapauksessa osattava perehtyä autismin kirjon eri muotoihin. Epävarmuus, vetäytyminen ja jännittäminen esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa tulkitaan usein masennukseksi, mikä ei Asperger-tapauksessa ole kysymyksessä. Tietenkin AS-väestössä voi esiintyä myös paljon masentuneisuutta ja muita psyykkisiä oireita, sillä huonot kokemukset elämässä masentavat ketä tahansa.
Toisaalta olen myös helpottunut, että diagnoosi poistuu. Nimi Autismin kirjo kattaa paljon enemmän kuin yksi sana. Sana Asperger on oikeastaan muuttunut minulle hieman vastenmieliseksi ja leimaavaksi. Se on nimi, jota usein ei ymmärretä ja josta kuulee paljon negatiivisia mielipiteitä. Ehkä diagnoosin myötä nykyinen mielikuva stereotyyppisestä AS-henkilöstä poistuu. Kukaan ihminen ei todellakaan selity sillä, että hänelle on annettu jokin diagnoosi.
Toisaalta voihan negatiiviset kommentit ohittaa niistä välittämättä, sillä ennen kaikkea diagnoosin tärkeys on saada viimein ymmärtää itseään. Tärkeää on myös, että saa apua, kutsuttiin ongelmaa sitten millä nimellä tahansa.
Tiia-Maria Tuominen
Kirjoittaja on 23-vuotias opiskelija, jolla on todettu aspergerin oireyhtymä. Hän haluaa levittää tietoa oireyhtymästä ja nähdä paljon maailmaa.
Lue myös nämä Tiia-Maria Tuomisen kirjoitukset:
Asperger-ihminen koulumaailmassa
Asperger ja small talkin vaikeus
Asperger tekee arjesta suoritusta