Mielenterveys Hankaloittaako psyykkinen sairaus arkea? Mielenterveyden keskusliiton uudistettu opas psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan ja avuntarpeen kuvaukseen julkaistiin keväällä.
Mielenterveys Miksi nuoria ahdistaa? – Ongelma ei ole ahdistuksen tunnistamatta jääminen, vaan ylitunnistaminen, sanoo Riittakerttu Kaltiala.
Mielenterveys Vakavia mielenterveysongelmia jää hoitamatta – Nuoret eivät hakeudu hoitoon Vain joka neljäs vakavista mielenterveysongelmista kärsivistä nuorista hakeutuu hoitoon Suomessa.
Rikollisuus Nämä lapsuuden riskitekijät voivat altistaa rikollisuudelle aikuisuudessa Riskitekijöihin voidaan kuitenkin puuttua ja monia epätoivottuja kehityskulkuja voidaan ehkäistä.
Terapia Entä jos potilas pettyy? Jos potilaille markkinoidaan lyhytterapiaa oikotienä onneen, pettymyksestä voi seurata hoitovastaisuutta.
Itsemurha Itsemurhariski masennuspotilailla monisatakertainen sairaalahoidon jälkeen Riski on suurimmillaan kolmen ensimmäisen päivän aikana.
Kolumni Päädymmekö näyttämään nuorisolle keskisormea? Mielenterveyden kädessä peukalo, tuo sormista tärkein, muistuttaa unen ja levon tärkeydestä, kirjoittaa Silja Kosola.
Kolumni Pahoinvointia hyvinvoinnin keskellä Veikkaan, että nykyään on ahdistavampaa kasvaa aikuiseksi, kirjoittaa Heidi Wikström.
Mielenterveys Kolumni: Miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin? Ennen vanhaan masennus ja etenkin ahdistus tulivat tarpeeseen, mutta ajat ovat muuttuneet, kirjoittaa lääkäri Jari Turunen.
Mielipide Unohdetaan lyhyt- ja psykoterapian vastakkainasettelu Lyhytterapeutin koulutus on riittävä mielen pahoinvoinnin ensiapuun, kirjoittaa Kirsi-Marja Nieminen.
Hyvinvointi Pohjois-Savossa asuvat Suomen sairaimmat ihmiset — nyt pahoinvointi halutaan kääntää hyvinvoinniksi Mieliteko-ohjelma pureutuu savolaisten mielenterveyteen ja päihdeongelmiin.
Hyvinvointi Väestön työ- ja toimintakyvyn heikkeneminen uhkaavat Suomen taloutta THL ja Kela patistavat tulevaa hallitusta puuuttumaan kehitykseen, yhtenä keinona sokeri-, suola- ja rasvaverot.
Mieli Tutkimus: Varhainen kannabiksen käyttö yhteydessä mielenterveysongelmiin ja itsensä vahingoittamiseen Kannabiksen käytön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön yhteys ei niin selvä.
Mieli Mielenterveyden ongelmista kärsivät opiskelijat pitivät tukeaan riittämättömänä Läheiset ja ystävät auttoivat enemmän kuin oppilaitos tai palvelut.
Mieli Tiesitkö? Lyhytterapeutti-nimikettä voi käyttää kuka tahansa eikä pätevyyttä valvo kukaan Nyt asiaa halutaan selkeyttä ministeriössä.
Mieli Kriisipuhelimeen soitettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon Taustalla oli usein pahaa oloa ja ahdistuneisuutta.
Mieli Taide voi auttaa selviytymään sairauksien kanssa Kirjallisuusharrastus lisää empatiaa, musiikki aktivoi tunnemuistoja.
Still face -koe Still face -elämä Ilman vuorovaikutusta mielestä voi tulla tyhjä ja pelottava paikka, kirjoittaa psykologi ja kirjailija Timo Teräsahjo.
Nuoret Somelääkäri hassuttelee videoilla valkoisessa takissa ja tavoittaa miljoonayleisön – Lääkärin rooli on murroksessa, uskoo A-klinikkasäätiön Atte Virolainen.
Kuvataide Luola ja lyhty Näin haetaan toinen ihminen kauhujen keskeltä takaisin valoon, kirjoittaa Janna Rantala.
Luonto Takaisin luontoon Luonnolla tiedetään olevan suuri merkitys mielen hyvinvoinnille, kirjoittaa Eija Kalso.
Mielenterveys Poliisihallitukselle vakavat moitteet virka-apua koskevasta ohjeistuksesta Oikeusasiamies moittii hoitoa tarvitsevien turvallisuuden ja terveyden vaarantamisesta.
Verkkokommentti Onko kukaan enää normaali? Onko lapsuudesta ja nuoruudesta tullut patologinen, sairaudeksi luokiteltava tila, kysyy Silja Kosola.
Koronapandemia Pandemia-aika vaikutti itsetuhoisuuteen monin tavoin Psykiatrisessa konsultaatiossa koronaviruksen esiin ottaneet potilaat yrittivät muita useammin itsemurhaa.
Mielenterveys Avoimen dialogin hoitomallista vaikuttavuutta nuorisopsykiatriaan Hoitomalli on WHO:n uusissa mielenterveyshoidon ohjeissa.
Koronapandemia COVID-19-infektion sairastaneilla nuorilla parempi elämänlaatu Taudin läpikäyneet tanskalaisnuoret raportoivat myös lyhytaikaisia oireita vähemmän kuin terveinä pysyneet.
Mielenterveys Sodan aiheuttama järkytys kuuluu kriisipuhelimessa ja chatissa Vanhoilla heräävät omat sotamuistot, nuorilla sinnitellyt voimavarat kahden koronavuoden jälkeen ovat lopussa.
Mielenterveys Kiireelliset käynnit jäivät käymättä Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden käyttö romahti maailmanlaajuisesti.
Mielenterveys Särkynyt sydän Hylätyksi, yksin jätetyksi tai petetyksi tuleminen voi särkeä sydämen, kirjoittaa Sirpa Tahko.
Historia Historiasarja: Voiko mieltä lääkitä? Uudet mielenterveyden häiriöihin tarkoitetut lääkkeet vaikuttivat mielisairaanhoitoon mullistavasti 1950- ja 1960-luvun taitteessa.