Mitä mieltä sote-ratkaisusta?

Hallitus pääsi ankaran väännön jälkeen sopuun sote-uudistuksen periaatteista. Itsehallintoalueita on tulossa 18 ja sote-alueita 15. Lääkärilehti kysyi kuudelta lääkäriltä, mitä mieltä he ovat ratkaisusta.

Hallitus pääsi ankaran väännön jälkeen sopuun sote-uudistuksen periaatteista. Itsehallintoalueita on tulossa 18 ja sote-alueita 15.
Nykyisistä keskussairaaloista 12 tarjoaa laajaa ympärivuorokautista päivystystä. Muissakin päivystystoiminta jatkuu, mutta suppeampana.
Palvelujen käyttäjä voi jatkossa valita aiempaa laajemmin, käyttääkö julkisen, yksityisen vai kolmannen sektorin tuottamaa palvelua.

Juha Katajamäki, aluehallintoylilääkäri, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto:

Ensireaktio oli hämmentynyt. Nyt olen odottavalla kannalla, mitä tämä todellisuudessa tarkoittaa.

Päivystysyksiköiden määrän rajoittaminen 12:een herättää huolta, mutta on vaikeaa ottaa kantaa, kun ei tiedä mitä ratkaisujen taustalla on. 15 sote-aluetta kuulostaa paljolta, mutta ehkä sen kanssa voi elää. Itsehallintoalueiden ymppääminen samaan on yllättävää.

On tärkeää, että jotakin on ratkaistu ja päästään eteenpäin.

Tapio Kekki, Lapin sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri:

Hyvä, että yleensä on tehty joitakin päätöksiä ja työ jatkuu. Kuitenkin huolestuttavalta tuntuu se, miten sovitetaan yhteen kaksi erilaista lähestymis­tapaa.

Maakunnallisen itsehallinnon ohjaamaan päätöksentekoon sopii hyvin se, että palvelujen tuottamisesta vastaavat kohtalaisen pienetkin alueet. Kuitenkin valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että ­julkisten palvelujen tuotanto kilpailee yksityisten tuottajien kanssa. Tämä edellyttää sitä, että pitäisi olla isot ja vahvat sote-alueet, jotka pystyisivät valmistelemaan valinnanvapautta. Viisi sote-aluetta sopisi hyvin yhteen valinnan­vapauden periaatteen kanssa.

Kristiina Patja, johtava ylilääkäri, Kirkkonummen terveyskeskus:

Pidän hyvänä, että sote-palvelujen järjestäminen vastedes tapahtuu entistä suuremmissa yksiköissä.

Sote-uudistuksen tavoitteena pitää olla lähipalvelujen vahvistaminen kansalaisten tarpeista lähtien, ei pelkkä päivystyksen uudelleen organisoiminen. Ihmisten eriarvoisuus lisääntyy, jos valinnanvapaus tarkoittaa järjestelmää, jossa vain rahalla voi valita.

Valinnanvapaus ei ole ongelma, jos määritellään, mitä ovat sote-palvelut, niille määritellään sisältö ja sama hinta tuottajasta riippumatta ja niiden laatua valvotaan.

Heikki Pärnänen, politiikka­toimialan johtaja, Lääkäriliitto:

Sote-ratkaisu on askel oikeaan suuntaan. Lopputulos on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, jonka hallitseminen edellyttää valtion ohjaavan roolin merkittävää kasvamista.

Valinnanvapauden lisääntyminen myötäilee Lääkäriliiton tavoitteita. Valinnanvapaus on arvo sinänsä. ­Lisäksi se on mahtava ohjausvoima.

Kannattaa muistaa, ettei valinnanvapaus ole rajatonta. Sote-alueiden vastuulla on kontrolloida palveluiden sisällöllisiä, laadullisia ja hintakriteerejä.

Hanna Rautiainen, hallinnollinen apulaisylilääkäri, OYS:

Olen hiukan pettynyt siihen, että ­alueita tulee niin paljon. Soten var­jolla tehtiin nyt aluepoliittinen ratkaisu. Jos itsehallintoalueita on 18 ja sote-alueita 15, niin mitenhän se toimii? 15 on parempi kuin 300, mutta on ­vähän välimallin ratkaisu.

Olen tyyty­väinen siihen, ­että tuotannon monipuolistaminen onnistui. Se on hyvä asia.

Lue lisää: Valittujen lupaukset

Juha Tuominen, johtava ylilääkäri, Terveystalo:

Uudistuksessa on mielestäni positiivinen perusvire. Terveys­palvelujen saatavuuteen ja toisaalta tuottavuuteen on kiinnitetty huomiota. On hyvä asia, että tuottajakuntaa ­aiotaan käyttää nykyistä laajemmin hyväksi. Uskon, että ­uudistus tuo säästöjä yhteiskunnalle.

Olisin kaivannut sitä, että järjestäjän ja tuottajan roolit olisi esityksessä erotettu toisistaan selkeämmin. Kaiken kaik­kiaan en kuitenkaan näe suunnitelmissa mitään erityisen huonoa.

Miia Soininen, Ulla Toikkanen, Hertta Vierula…
Kirjoittajat ovat Lääkärilehden toimittajia

Kuva:PantherMedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/15.

Lue Lääkäriliiton kannanotto sote-ratkaisuun.