Kenttälääkinnän ensimmäinen sääntö: Tyrehdytä vuoto. Vasta tämän jälkeen turvataan hengitystiet, nesteytys ja kivun hoito, ja haavoittunut siirretään kenttäsairaalaan.
Nykyaikaiset kenttäsairaalat ovat helposti siirrettäviä ja hyvin varusteltuja, ja niissä pystytään tekemään hyvinkin vaativia toimenpiteitä.
Nykyaikaiset sotilaat on myös hyvin varusteltuja. Heillä on luodinkestävät liivit ja kypärät, silmäsuojat, polvisuojat, kyynärpääsuojat, alasuojat ja hansikkaat. Tämä kaikki vähentää vammautumista ja parantaa näin sotilaan turvallisuutta ja toimintakykyä.
Kolme vuosikymmentä sitten joukko lääkäreitä kerääntyi yhteen ja totesi, että tämä ei pidä paikkaansa. Nykyaikainen sodankäynti on niin tuhoavaa, että me emme kykene korjaamaan ihmisten vaurioita, ja hoidettavia on yksinkertaisesti liikaa – eikä ydinsodan syttyessä ole enää hoidettavia, eikä ketään joka heitä hoitaisi.
Nuo lääkärit perustivat Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestön. He kertoivat ihmisille, ettemme me lääkärit kykene auttamaan heitä, jos he antavat poliitikkojensa suistaa kansakunnat tuhoonsa. Eikä tuhoonsa vain sodan seurauksena, vaan myös myrkyttämällä maan, veden ja ilman, koska ihminen ei kykene elämään ilman puhdasta maata, vettä ja ilmaa. Älkää tehkö tuota, lääkärit sanoivat. Me emme voi teitä tuolloin enää auttaa.
Mutta tänäkin keväänä vanhenevat miehet istuvat pitkien pöytien ääressä päättämässä ihmisten kohtaloista. He käyttävät sanoja historia, oikeus, ylpeys, kunnia, kansa ja jumala.
Ja tänäkin keväänä nuoret miehet pukeutuvat univormuihin ja marssivat kaduilla ja huutavat ylpeyttä ja kuolemaa.
Ja tänäkin keväänä naiset seisovat katujen varsilla ja heiluttavat pieniä lippuja ja huutavat ylpeyttä ja kuolemaa ja ojentavat nuorille miehille kukkia.
Ja tänäkin keväänä kenttäsairaalat täyttyvät silpoutuneista ja kuolevista miehistä, naisista ja lapsista, joita lääkärit yrittävät pelastaa takaisin elämään.
Älkää tehkö tuota, me lääkärit sanomme. Teitä on liian paljon. Teidän vammanne ovat liian vaikeita. Me emme voi teitä enää auttaa. Ja lopulta mekin tuhoudumme.
Mutta kuka kuuntelisi lääkäreitä?
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry
Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.