Olen ammattini vuoksi yrittänyt seurata suomalaisen terveyspolitiikan viimeaikaisia käänteitä; koskettavathan kaikki terveydenhuollon uudistukset välittömästi potilaitani ja omaa työtäni. En ole kuitenkaan oikein ymmärtänyt, mistä tässä niin sanotussa sote-uudistuksessa lopulta on kyse. Ajattelin, että syyn täytyy olla minussa. Kuinka tavallinen yleislääkäri ymmärtäisikään valtakunnan politiikan hienosyisiä kuvioita, etenkään, kun hallitus on koottu niinkin erilaisista puolueista kuin se on? Päätin kuitenkin ottaa asiasta selvää. Oletin, että puolueilla on selvä näkemys siitä, miten suomalainen terveydenhuolto olisi hyvä järjestää palvelemaan mahdollisimman hyvin ja tasa-arvoisesti meitä kaikkia. Menin siis nettiin ja kirjoitin puolueitten sivustojen hakuruutuun ”terveyspoliittinen ohjelma”.
www.sdp.fi Ei osumia. Laitoin sähköpostia puoluetoimistoon ja kysyin, mistä löytäisin heidän terveyspoliittisen ohjelmansa. Sain nopean ja ystävällisen vastauksen, jonka perusteella löysin niinkin tuoreen ohjelman kuin vuodelta 1975. Siinä kuvataan pääpiirteittäin nykyisen terveyskeskusjärjestelmämme periaatteet.
www.kokoomus.fi Ei osumia. Laitoin sähköpostia puoluetoimistoon ja sain nopean ja ystävällisen vastauksen, jonka perusteella löysin demareitakin tuoreemman ohjelman, vuodelta 1988. Erona demareitten ohjelmaan on se, että Kokoomuksen linjauksessa mahdollistetaan myös yksityiset terveyspalveluitten tuottajat ja ehdotetaan potilaan valinnan vapautta. Johdannossa mainitaan, että ohjelman tarkoitus on olla voimassa 1990-luvun lopulle saakka.
www.perussuomalaiset.fi Ei osumia. Sähköposteihini ei vastattu.
www.vasemmistoliitto.fi Hakusana ei mahtunut kenttään. ”Terveyspoliittinen o” antaa neljä tulosta, mutta ei ohjelmaa. Sähköpostiini vastattiin ystävällisesti, että puolueella ei ole terveyspoliittista ohjelmaa, mutta kannanottoja eri asioihin on saatavilla.
www.kristillisdemokraatit.fi Viisi osumaa, joista yhden takaa löytyy puolueen terveyspoliittinen ohjelma vuodelta 2005. Ohjelma luettelee terveydenhuoltomme ongelmia, mutta konkreettisia ehdotuksia ongelmien korjaamiseksi en tekstistä löytänyt.
www.sfp.fi Etusivulla on linkki puolueen ohjelmiin, joista löytyy terveyspoliittinen ohjelma vuodelta 2007. Järjestelmämme rakenteisiin tekstissä ei puututa, mutta kaikkea hyvää toivotaan kaikille.
Tässä vaiheessa aloin ymmärtää, miksi suomalainen terveyspolitiikka on vaikeaselkoista. Jos puolueetkaan eivät tiedä, mitä ne haluavat, kuinka kansanedustajamme voisivat tietää, yleislääkäristä puhumattakaan?
www.keskusta.fi Hakukone ohjaa listalle, josta Ohjelmat ja kannanotot -linkistä löytyy vuonna 2011 hyväksytty ”Keskustan linjaukset sosiaali- ja terveyspolitiikasta vuosille 2011–2015”. Linjauksen perustana on, että terveydenhuoltomme rakenteita tulee muuttaa siirtämällä terveydenhuoltomme rahoitus ja järjestäminen yhdelle organisaatiolle nykyisen pirstaleisen ja epätasa-arvoisen systeemimme sijasta.
www.vihreat.fi Etusivulla ei ole hakukonetta, mutta valikosta Vihreä politiikka löytyy Ohjelmat ja sieltä pienellä etsimisellä vuonna 2010 hyväksytty ”Sosiaali- ja terveyspoliittinen ohjelma”. Rakenteellisena uudistuksena ohjelmassa ehdotetaan samaa kuin Keskustapuolueen linjauksessa. Terveydenhuollon rahoitus ja järjestäminen tulee siirtää suurille yksiköille yksittäisten kuntien tai kuntayhtymien sijasta, ja palveluja voi tuottaa mikä tahansa tietyt kriteerit täyttävä taho. Raha kulkee potilaan mukana ja potilas valitsee itse palvelujen tuottajan.
Pitäisiköhän suomalainen terveyspolitiikka ulkoistaa Suomen Keskustalle ja Vihreille?
Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästlee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.