Siitepölytietoa ilmassa

Siitepölytiedotus on uudistumassa täydellisesti. Kehittäjät lupaavat, että koekäytössä oleva Smart Pollen -palvelu tarkentaa siitepölyennusteita oleellisesti sekä ajallisesti että maantieteellisesti.

Sää ei ole välttämättä enää kauan suomalaisten suosituin puheenaihe, ainakaan keväisin ja kesäisin. Siitepölytiedotus on uudistumassa täydellisesti Ilmatieteen laitoksen ja Turun yliopiston yhteishankkeen myötä. Kehittäjät lupaavat, että koekäytössä oleva Smart Pollen -palvelu tarkentaa siitepölyennusteita oleellisesti sekä ajallisesti että maantieteellisesti.

Joka viides suomalainen saa yliherkkyysoireita heinän tai koivun kukinnasta, eivätkä ne suinkaan ole luontomme ainoita allergisoivia kasveja. Siitepöly vaikuttaa siis melkeinpä meidän kaikkien elämään, jollei suoraan niin läheisten kautta. Ja sehän on selvä, mikä tekee siitepölytilanteesta säätä houkuttelevamman keskustelunavauksen: sitä kommentoimalla pääsee sujuvasti siirtymään toiseen kestoaiheiseemme, omiin vaivoihimme.

Tieto voi vähentää tuskaa

Smart Pollen -palvelu tuo tullessaan uusia keinoja allergiaoireiden ennaltaehkäisyyn ja hallintaan. Palvelu perustuu maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen menetelmään, joka yhdistää aerobiologista ja meteorologista asiantuntemusta, mallinnusta ja uudenaikaista informaatioteknologiaa. Sitä testataan tänä vuonna muun muassa apteekeissa seitsemällä paikkakunnalla.

Kärsin itse heinäallergiasta ja olen jo parin vuoden ajan hakenut siitepölytietoa ”perinteisellä” tavalla eli vieraillut ahkerasti www.siitepoly.fi-sivustolla. Siellä Turun yliopiston aerobiologian yksikkö tarjoaa siitepölytiedotteen ja -ennusteen muutamalle päivälle koko Suomen alueella.

Epätarkkuuksista huolimatta tieto on auttanut minua ajoittamaan luontoretkiäni päiville, jolloin siitepölyn määrä ei ylitä sietokykyäni. Sen turvin olen myös voinut säännöstellä allergialääkkeideni käyttöä. Esimerkiksi nenäsuihkeeni annosteluohje kuuluu: ”1–2 suihketta 1–2 kertaa päivässä kumpaankin sieraimeen”, joten pelivaraa löytyy. Erityisen tarpeellisena pidän siitepölytietoa nyt, kun imetän ja pyrin välttämään turhaa lääkkeenottoa.

Jopa tieto kutisevista silmistämme on arvokasta

Voimme itsekin vaikuttaa siitepölyennusteiden luotettavuuteen täyttämällä Siitepölypäiväkirjaa osoitteessa www.pollendiary.com. Se on tutkijoiden ylläpitämä palvelu, joka toimii Euroopan alueella, myös suomen kielellä.

Kun palveluun tallentaa päivittäin sijaintitietonsa ja havaintoja oireistaan, saa palautteena tietokoneohjelman laskeman kuvaajan. Siitä voi seurata, miten oireet vaihtelevat ja miten ne ovat yhteydessä eri kasvien todettuihin siitepölymääriin. Kerätyn tiedon avulla voi arvioida omia allergianaiheuttajiaan ja herkkyystasoaan hoitavan lääkärin kanssa. Lisäksi dataa hyödynnetään tutkimuksessa, jonka tavoitteena on täsmentää eri allergiakasvien oirekynnysarvoja ja kehittää siitepölytiedotteita.

Oman kokemukseni perusteella oireiden syöttämiseen ei kulu minuuttia kauempaa, tosin helpomminkin se voisi tapahtua. Mobiiliversio olisi tätä päivää. Toisena kehityksenkohteena täytyy mainita siitepölymäärien luvattua hitaampi päivittyminen. Mutta saihan pelkästään siitä mukavan hallinnantunteen, kun oireilleni löytyi paikka ja järjestys – ikään kuin olisin kirjaus kirjaukselta saanut allergiastani tiukemman niskaotteen.

Sanoista tekoihin

Odotan sitä päivää, kun me allergikotkin pääsemme nauttimaan kaikista vuodenajoista. Todennäköisesti jo lähitulevaisuudessa kännykkämme ilmoittaa meille, milloin siitepölystä ei ole vaaraa ja ulos voi mennä turvallisesti.

Itse asiassa raittiiseen ilmaan lähteminen olisi tärkeää ihan jokaiselle. Allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan mukaan allergian yleistyminen johtuu siitä, että elämme pääosin sisätiloissa kuolleen aineen keskellä. Kivikaudelta peräisin oleva immuunijärjestelmämme ei ole sopeutunut niin hygieeniseen ja mikrobistoltaan köyhään ympäristöön. On myös osoitettu, että ihmisen mikrobiomin köyhtyminen liittyy luontoympäristöjen tuhoutumiseen ja lajikatoon. Samoin on näyttöä siitä, että ilmastonmuutos lisää allergisia reaktioita.

Jo nyt on siis saatavilla tietoa, jota pystymme soveltamaan elämäämme saadaksemme allergian kuriin. Mikä parasta, tuo tieto auttaa meitä pureutumaan ongelman ytimeen, ei vain lievittämään oireita, ja siinä samalla ratkaisemaan monta muutakin ongelmaa. Ehkei siis olisi pöllömpi idea puhua silloin tällöin muustakin kuin säästä tai siitepölystä. Vaikka se vaatisikin vähän siedättämistä.

Linkkejä:
www.siitepoly.fi
www.pollendiary.com
Kysy allergiasta

Terhi Hietamäki
Kirjoittaja on tekniikan lisensiaatti joka toimii markkinointi- ja viestintäkoordinaattorina Mediconsult Oy:ssä.

Kuva: Esa Ilmolahti