Kauan sitten pikkukoululaisemme tuli kotiin tohkeissaan ja opetti meille vanhemmille uuden termin: hiljaiset hyväksyjät.
Hiljaiset hyväksyjät ovat niitä, jotka tietävät kiusaamisesta, mutta eivät sano tai tee mitään, hän kertoi. Kun kiusaamisesta vaietaan, kiusaaminen jatkuu.
Koulun käytävien hiljaiset hyväksyjät ovat suuri massa, kiusaajat ja kiusatut ovat vähemmistössä. Jos vaikeneminen jatkuu, kiusaajien valta kasvaa. Lopulta voi käydä niinkin, että kiusattuja onkin suurin osa väestöstä. Tällaisia esimerkkejä löytyy meidän aikuisten maailmasta paljon.
Erikoisia aikoja
Elämme erikoisia aikoja ja maailmassa tapahtuu nyt paljon puistattavia asioita. Sodat ovat lisääntyneet ja ihmisoikeuksia heikennetään systemaattisesti.
Olisi helppoa kääntää katseensa ja ajatella, että nämä ongelmat ovat jossain kaukana eivätkä koske Suomea.
Ukrainassa lapset ovat tottuneet ilmahälytyksiin, Lähi-idässä lapset elävät sodan ja nälänhädän keskellä eivätkä pääse kouluun rakentamaan itselleen tulevaisuutta. Afganistanissa tytöt ja naiset eivät saa enää edes puhua kadulla. Irakissa aiotaan sallia avioliitto 9-vuotiaiden tyttöjen kanssa.
Olisi helppoa kääntää katseensa ja ajatella, että nämä ongelmat ovat jossain kaukana eivätkä koske Suomea. Sitten julkaistaan tulokset kyselystä, jossa nuorista miehistä neljännes kertoo, että esimerkiksi naisen ”vääränlainen” vaatetus oikeuttaa väkivallan. Olisi helppoa syyttää tällaisista asenteista bonussuomalaisia, mutta todellisuudessa lähisuhdeväkivaltaa on ollut Suomessa ihan valtaväestönkin piirissä. Siitä on vain ollut tapana vaieta.
Elämme erikoisia aikoja ja maailmassa tapahtuu nyt paljon kummallisia asioita. Lapsia olisi syytä suojata sosiaalisessa mediassa leviävältä kehitykselle haitalliselta sisällöltä, vääriltä yhteyksiltä ja vaarallisten asenteiden ja kiusaamisen leviämiseltä.
Siksi häkellyin erään kollegan yhteydenotosta, kun hänen lapsensa 1. luokan terveystarkastuksessa terveydenhoitaja oli yllyttänyt vanhempia hankkimaan lapselle oman älypuhelimen. Keskustelumme jälkeen kollega otti yhteyttä kotikaupunkinsa kouluterveydenhuollon johtoon ja ohjeistusta luvattiin korjata.
Vastustaa voi monella tavalla
Vääryyksiä on erilaisia ja niitä voi vastustaa monella tavalla. Yllä oleva kollega teki todennäköisesti suuren palveluksen monille muille lapsiperheille, jotka kamppailevat älypuhelindilemman kanssa. Jotkut kollegat lähtevät vaaroja uhmaten auttamaan suurimmassa hädässä olevia keskelle taistelutantereita.
Jokainen valitkoon itselleen sopivan vaikuttamisen tavan. Tärkeintä on, että valtaisa hiljaisten hyväksyjien joukko on mahdollisimman pieni.
Elämme erikoisia aikoja ja maailmassa tapahtuu paljon asioita, joilta tekisi mieli ummistaa silmänsä. Kun tuo tunne seuraavan kerran on valtaamassa mielesi, pysähdythän hetkeksi.
Kysy itseltäsi silloin samat kysymykset, jotka tuhannet ovat vuosikymmenten aikana kysyneet: miten natsien toiminta oli mahdollista?
Kysy itseltäsi silloin samat kysymykset, jotka tuhannet yläkoululaiset ovat vuosikymmenten aikana kysyneet aikuisilta: miten natsien toiminta oli mahdollista? Miksei kukaan tehnyt mitään?
On hyvin todennäköistä, että tulevat sukupolvet kysyvät meiltä: ”Missä sinä olit ja mitä teit, kun…?” Kun olet avannut suusi ja tehnyt oman osasi, voit illalla rauhoittaa mielesi vaikkapa Koiviston kuuluisilla sanoilla: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.
Itsestään se ei tapahdu.
Kirjoittaja on nuorisolääketieteen dosentti, joka toivoo näkevänsä myönteisiä muutoksia lasten ja nuorten terveydessä ja hyvinvoinnissa.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.