Diagnoosina epäoikeudenmukainen kohtelu

Koettu epäoikeudenmukaisuus on merkittävä syy ongelmalliseksi muuttuvien kiputilojen taustalla, kirjoittaa kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso.

Keski-ikäiselle naiselle oli tullut kirurgisen toimenpiteen yhteydessä hermovaurio, joka oli aiheuttanut hankalan neuropaattisen kiputilan. Tuuli ja kylmä ilma pahensivat kipua. Potilaan keskittymiskyky oli heikko, eikä hän pystynyt nukkumaan yhtään yötä heräämättä kipuun.

Potilaan kiputila oli ollut epäselvä pari vuotta leikkauksen jälkeen. Varma diagnoosi oli saatu vasta hermon johtoratatutkimuksessa, jossa todettiin vanha selkeä hermovaurio. Mikään kokeilluista kipulääkkeistä ei ollut tuottanut riittävää kivunlievitystä ilman merkittäviä haittavaikutuksia.

Potilas muuttui hyvin vihaiseksi alkaessaan kertoa hermovaurioon johtaneesta leikkauksesta. Potilas oli hakeutunut leikanneen lääkärin vastaanotolle ja kertonut kovan kivun ja tuntoherkkyyden alkaneen leikkauksen jälkeen. Kirurgi oli todennut leikanneensa potilaan aivan oikein, samalla tavalla kuin kymmenet potilaat aiemmin. Leikkauksessa ei ollut mitään komplikaatioita. Kivun syyn täytyi siis olla ”potilaan korvien välissä”.

Potilas oli vielä monta vuotta tuon vastaanoton jälkeen suunnattoman vihainen, koska hän koki tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi.

Tiettyihin leikkauksiin liittyy lähes aina hermovaurio. Kuitenkin vain pienelle osalle potilaista kehittyy neuropaattinen kipu. Kirurgi oli todennäköisesti oikeassa todetessaan, että hän ei ollut tehnyt mitään väärin. Hän oli myös oikeassa siinä, että kipu on aina lopulta potilaan korvien välissä, koska kipu vaatii aivojen tekemän sensorisen, kognitiviisen ja emotionaalisen arvion kudos- tai hermovauriosta tulevista viesteistä. Jos kirurgi olisi ennen leikkausta kertonut hermovaurion ja neuropaattisen kivun mahdollisuuksista, jos hän olisi pahoitellut potilaalle tullutta hermovauriokipua ja järjestänyt sen tutkimuksen ja hoidon pikaisesti, olisi potilaan kiputila todennäköisesti nyt hyvin paljon pienempi ongelma.

Koettu epäoikeudenmukaisuus on merkittävä syy ongelmalliseksi muuttuvien kiputilojen taustalla. Tiedon ja hyvän kommunikaation avulla voisi ison osan näistä ongelmista todennäköisesti välttää, ilman lisäkustannuksia.

Eija Kalso








LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.