Huumekuolemat "Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin" — nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat Huumeisiin kuolee eniten 15–24-vuotiaita.
Kolumni Tuhoaako kännykän käyttö kokonaisen sukupolven? Entäpä, jos nuoret ensin ahdistuivat ja rupesivat lääkitsemään sitä sosiaalisella medialla, pohtii Jari Turunen.
Mielenterveys Miksi nuoria ahdistaa? – Ongelma ei ole ahdistuksen tunnistamatta jääminen, vaan ylitunnistaminen, sanoo Riittakerttu Kaltiala.
Varsiluomet Varsiluomi lapsella voi kertoa aineenvaihdunnan häiriöstä Ihomuutoksia, kuten varsiluomia esiintyy usein lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän yhteydessä.
Paksu- ja peräsuolisyöpä Paksu- ja peräsuolisyövän ilmaantuvuus kasvaa alle 50-vuotiailla Alle 50-vuotiaiden paksu- ja peräsuolisyövät selittyvät elintapojen muutoksilla.
Alkoholi Tiesitkö, että humalajuominen lisää merkittävästi nuorten miesten aivoinfarktiriskiä? Humalahakuinen juominen lähes kolminkertaistaa riskin saada aivoinfarkti.
Mielenterveys Vakavia mielenterveysongelmia jää hoitamatta – Nuoret eivät hakeudu hoitoon Vain joka neljäs vakavista mielenterveysongelmista kärsivistä nuorista hakeutuu hoitoon Suomessa.
ADHD ADHD yleistyy — joka kymmenennellä esiteini-ikäisellä pojalla lääkitys Loppuvuodesta syntyneillä sekä itäsuomalaisilla ja lappilaisilla osuus on vielä suurempi.
Kolumni Koululainen tappoi toisen, mitä miettii nuorisolääkäri? Meillä on niin vähän lapsia ja nuoria, että viimeistään nyt heistä kannattaisi välittää enemmän, kirjoittaa Silja Kosola.
Masennus Nuorten masennus laajan selvityksen kohteena — THL kutsuu seurantaan tuhansia nuoria Tavoitteena on parantaa nuorten masennuksen hoitoa Suomessa.
Kolumni Päädymmekö näyttämään nuorisolle keskisormea? Mielenterveyden kädessä peukalo, tuo sormista tärkein, muistuttaa unen ja levon tärkeydestä, kirjoittaa Silja Kosola.
Kolumni Pahoinvointia hyvinvoinnin keskellä Veikkaan, että nykyään on ahdistavampaa kasvaa aikuiseksi, kirjoittaa Heidi Wikström.
Väkivalta Hakataan se Kysyimme lasten päivystyksestä, koululääkäreiltä ja nuorisopsykiatreilta, miten ilmiö näkyy heillä.
Kolumni Kansakunnan korjausjoukot Toivon, että te opettajat tiedätte, miten paljon me teitä nuorisopsykiatrialla arvostamme, kirjoittaa Miila Halonsaari.
Lapset "On huolen aihe" — kouluterveyskysely paljasti lasten ahdistuneisuuden tason Erityisesti tyttöjen tilanne huolestuttaa.
Kolumni Lääkärin työ on kuin orkesterimusiikkia Kun potilas astuu ovesta sisään, lääkäri ei voi samalla miettiä mitään muuta, kirjoittaa nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola.
Diabetes Vasta puhjennut tyypin 1 diabetes vaatii heti sairaalahoitoa Jos tyypin 1 diabetekseen sairastunut ei pääse ajoissa sairaalahoitoon, on seurauksena hengenvaarallinen ketoasidoosi eli happomyrkytys.
Mielipide Miten autamme nuoret digiansasta? Digimaailman varjot käyvät yhä pidemmiksi, kirjoittaa nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola.
Sydän Ehdotus: Nuorten verenpaineen seurannasta tehtävä laki Jo normaalin ylärajalla oleva verenpaine voi aiheuttaa sydänmuutoksia teini-iässä. Asiantuntija ehdottaa nuorten verenpaineen seurantaa lakisääteiseksi.
Nuoret Tällainen nuori on vaarassa vahingoittaa itseään Nuorten itsensä vahingoittamiseen vaikuttavat useat seikat. Kaksi keskeistä seikkaa kuitenkin ilmeni tuoreessa väitöstutkimuksessa.
Mieli Mielenterveyden ongelmista kärsivät opiskelijat pitivät tukeaan riittämättömänä Läheiset ja ystävät auttoivat enemmän kuin oppilaitos tai palvelut.
Mielipide Erot pieniksi vai parempaa elämää kaikille? Tasa-arvo ei tarkoita tasapäistämistä, kirjoittaa Eija Kalso.
Nuoret Nuori, juotko energiajuomia? - Ei kannattaisi, osoittaa tutkimus Energiajuomat aiheuttavat nuorelle useita terveysoireita.
Mieli Nuoret eivät välttämättä pääse mielenterveys- ja päihdehoitoon - esteenä "kynnykset" Nuoret eivät saa apua tarpeeksi matalalla kynnyksellä.
Infektiot Koronapandemia lisäsi nuorten psykiatristen diagnoosien määrää Diagnooseja eniten alueilla, joissa oli paljon tautitapauksia ja tiukimmat rajoitukset.
Lapset "Lapsilta ei pitäisi vaatia erikoistumista liian aikaisin" Viimeistään yläasteella erot painotetun opetuksen ja tavallisten luokkien välillä alkavat olla selkeitä, sanoo nuorisolääkäri Silja Kosola.
Mielipide Nuorten päihdekuolemat ja tarina tilastojen takana Tällä kertaa jokin saa päivystävän lastenlääkärin pysähtymään, kirjoittaa nuorisolääketieteen dosentti, Silja Kosola.
Matala-asteinen tulehdus Matala-asteinen tulehdus näkyy nuortenkin valtimoissa - syynä ruokavalio Matala-asteinen tulehdus ja ruokavalio ovat yhteydessä toisiinsa, myös nuorilla. Epäterveellinen ruokavalio voi merkittävästi edistää tulehdustilaa jo lapsuudessa.
Alkoholiongelma Kysely: Nuoret eivät kaipaa alkoholin myynnin vapauttamista Lähes 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että alkoholista aiheutuvat ongelmat lisääntyisivät, jos alkoholia olisi enemmän ja helpommin saatavilla.