Verenkuva E-MCV eli punasolujen keskitilavuus — mistä on kyse? E-MCV kertoo punasolujen keskitilavuuden. Sitä käytetään erilaisten anemioiden diagnosoinnissa.
Verenkuva B-Eryt ja B-Hkr — mitä ne tarkoittavat? Laboratoriokokeissa lukee B-Eryt ja B-Hkr. Mistä ihmeestä on kysymys?
Laboratoriotutkimukset B-leuk-tutkimus kertoo valkosolujen määrän Laboratoriokokeiden tuloksissa lukee B-leuk. Mistä on kysymys?
Laboratoriotutkimukset Näin laboratoriotutkimukset sujuvat oikein ja turvallisesti Bioanalyytikot eli laboratoriohoitajat huolehtivat, että laboratoriotutkimukset sujuvat oikein ja niistä saatavat tulokset ovat luotettavia.
Geenitesti Yhdellä geenitestillä tietoon kaikki merkittävät variantit Husin potilaista yli puolet saa lääkitystä, jossa genetiikka kannattaisi huomioda.
Astma Spirometria auttaa astman ja keuhkoahtaumataudin diagnoosissa Spirometrialla selvitetään keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa. On tärkeää valmistautua spirometriaan oikealla tavalla, jotta tutkimuksesta saatavat tulokset ovat luotettavat.
Laboratoriotutkimukset Virtsan bakteeriviljely (U-BaktVi) vaatii tarkkuutta Potilas voi ottaa virtsanäytteen myös kotona.
Diabetes Verensokeri kertoo diabeteksen riskistä Diabeteksen diagnoosiin käytetään yleensä paaston jälkeen mitattua glukoosiarvoa.
Kihti P-Uraat paljastaa kihdin Uraattipitoisuus selvitetään laskimosta otettavalla verikokeella. Ennen koetta ei tarvitse paastota.
Laboratoriotutkimukset Turhat laboratoriokokeet maksavat miljoonia euroja On myös arvioitu, että laboratoriokokeista noin 25 prosenttia tehdään turhaan. Ongelma korostuu, jos turhan testin tulosten perusteella päädytään tekemään tarpeettomia lisätutkimuksia.
Laboratoriotutkimukset Natrium (P-Na) on nestetasapainon mittari Moni ajattelee, että natriumarvo kertoo nautitun suolan määrän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Alkoholismi GT on alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittari Yhden illan runsas alkoholin käyttö ei vielä nosta GT-arvoa, mutta jatkuvampi alkoholin nauttiminen näkyy arvojen nousuna.
Laboratoriotutkimukset Testaa tunnetko laboratoriotutkimukset Etenkin tutkimusten lyhenteet voivat tuntua hankalilta.
ALAT ALAT kertoo maksasi voinnista ASAT-arvo on otettu pois useiden terveyskeskusten laboratoriovalikoimasta.
Kolesteroli Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi Vesi- ja rasvaliukoisten osiensa ansiosta kolesterolimolekyyli soveltuu hyvin kaikkien solukalvojen rakenteeksi. Kolesterolia tarvitaankin solujen normaalin toiminnan ylläpitämiseen.
EKG EKG kertoo sydämesi rytmin EKG keksittiin jo 1900-luvun alkupuolella, mutta korkeasta iästään huolimatta se on edelleen yksi yleisimmistä tutkimuksista.
Antibiootti Nielunäyte selvittää antibiootin tarpeen Antibioottihoidon tarpeen arvioimiseksi on kehitetty testejä, joilla haetaan ennen muuta beetahemolyyttistä A-ryhmän streptokokkia.
Anemia Hemoglobiiniarvo (B-Hb) kertoo hapensaannistasi Laboratoriotutkimus-sarjassa on käsittelyssä hemoglobiini.
Laboratoriotutkimukset Lasko, eli senkka, auttaa taudin seurannassa Laskoa käytetään monien pitkäaikaisten tulehdussairauksien, kuten reuman hoidon seurannassa.
C-reaktiivinen proteiini CRP varmistaa diagnoosin CRP on arvokas mittari: Kun potilas saa tepsivää hoitoa, CRP laskee nopeasti ja jos hoito ei ole kohdallaan, arvo ei laske tai jopa suurenee.
CK Mikä ihmeen kreatiinikinaasi (P-CK)? Laboratoriokokeiden lyhenteet ja tutkimukset eivät avaudu helposti potilaalle. Potilaan Lääkärilehti aloittaa sarjan, jossa käydään läpi yleisimpiä laboratoriokokeita.
CRP Nyt on pakko kysyä: CRP vai ei? CRP on edullinen, helppo, tuttu tulehdusmittari ja sen saa terveydenhuollossa määritettyä helposti myös päivystysaikaan.
Laboratoriotutkimukset Herkkä CRP ennustaa vastetta masennuslääkehoitoon Herkän CRP:n määritys on halpa laboratoriotutkimus ja tuoreen tutkimuksen perusteella todennäköisesti kustannustehokas apukeino työterveys- ja perusterveydenhuollossa masennuslääkettä valittaessa.
Kuvantamistutkimukset Amerikkalaiset listasivat turhia tutkimuksia Choosingwisely on uusi nettisivusto, jolle arvostetut lääketieteelliset yhdistykset ovat keränneet lyhyitä suosituksiaan sekä lääkäreille että potilaille.