Suomen vuodenajat voivat vaikuttaa vauvojen unen laatuun ja määrään, totesi LL Anja Kärki väitöstutkimuksessaan .
Vuodenaikojen vaikutusta aikuisten uneen on tutkittu jo vuosikymmenien ajan. Tutkimuksissa on havaittu, että aikuisten unirytmi voi heikentyä pimeinä vuodenaikoina, kun taas valoisina kesäkuukausina yöuni saattaa jäädä lyhyeksi.
Osa ihmisistä reagoi vuodenaikojen vaihteluun unen heikentymisellä.
Kärki selvitti Suomen vuodenaikojen vaikutusta varhaislapsuuden uneen. Hän tutki asiaa unitutkimuksen kultaisen standardin, unipolygrafian keinoin.
Hän seurasi lasten unta kuukauden, kahdeksan kuukauden sekä kahden vuoden iässä.
Alle kahden vuoden ikäisissä lapsissa vuodenaikojen vaikutus uneen tuli selvästi esiin, mutta kahden vuoden ikäisillä lapsilla vaikutus oli vähäisempää.
– Näyttää siltä, että vauvat saattavat olla taaperoita herkempiä vuodenaikojen vaihtelulle. Samoin kuin aikuisilla, valoisa vuodenaika saattaa lyhentää myös pikkuvauvojen unen kestoa, mutta pikkuvauvojen unen rakenne ei näytä kärsivän valoisista kesäkuukausista. Kahdeksan kuukauden ikäisillä vauvoilla sen sijaan kevät, jolloin etenkin illan valon määrä lisääntyy nopeasti, heikensi unen laatua, Kärki sanoo tiedotteessa .
Kellojen siirtely ei kannata
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös keväisen kellojen siirron vaikutusta kahdeksan kuukauden ikäisten vauvojen uneen.
Selvisi, että äkillinen muutos kellonajassa heikensi vauvojen unen laatua.
– Kellojen siirtelyhän ei perustu mihinkään järkisyyhyn, enkä ole koskaan tavannut unitutkijaa, joka kannattaisi kellojen siirtelyä, Kärki mainitsee.
Tutkimuksessa todettiin, että jo vauvavuoden aikana on suositeltavaa noudattaa säännöllistä valo-pimeysrytmiä muun säännöllisen elämänrytmin ohella. Aamuun ja päivään on hyvä keskittää valoaltistus ja aktiivinen tekeminen.
Iltaisin ja öisin on syytä rauhoittua ja vähentää valoaltistuksen määrää. Makuuhuone tulisi olla iltaisin ja öisin niin hyvin pimennetty kuin mahdollista.
Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.