Varsiluomi lapsella voi kertoa aineenvaihdunnan häiriöstä

Ihomuutoksia, kuten varsiluomia esiintyy usein lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän yhteydessä.

Varsiluomet ilmaantuvat hankaukselle alttiille ihoalueille, kuten kaulaan, niskaan, nivusiin, ihopoimuihin tai silmäluomiin.
Adobe
Varsiluomet ilmaantuvat hankaukselle alttiille ihoalueille, kuten kaulaan, niskaan, nivusiin, ihopoimuihin tai silmäluomiin.

Lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään liittyy jo lapsilla ja nuorilla tyypillisiä ihomuutoksia, esimerkiksi taivetummuutta (acantosis nigricans) ja arpijuovia (strioja).

Varsiluomet (skin tag, acrochordon) toimivat aineenvaihdunnan häiriön markkerina, sillä ne yhdistyvät lihavuuteen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöön ja kohonneisiin maksa-arvoihin.

Nämä pienet hyvänlaatuiset fibroomat ilmaantuvat etenkin hankaukselle alttiille ihoalueille, kuten kaulaan, niskaan, nivusiin, ihopoimuihin tai silmäluomiin.

Michiganissa tehdyssä tutkimuksessa etsittiin yksittäisen sairaalan potilasasiakirjoista ICD-koodin perusteella alle 18-vuotiaat potilaat, joilla oli varsiluomia.

Tutkijat tarkistivat kaikki sairaalan ihotautiklinikalla vuosina 2000–2021 hoidetut alle 18-vuotiaat. Analyyseissä huomioitiin esimerkiksi demograafiset tiedot, aiempi sairaushistoria, laboratoriotutkimuksia ja painoindeksi.

Varsiluomia todettiin keskimäärin 10 vuoden iässä. Ne sijaitsivat useimmiten kainalossa (38 %) niskan ollessa toiseksi yleisin (25 %) paikka. 21 vuoden seurantajakson aikana varsiluomia löytyi 55 lapsipotilaalta. Lapsista 49,5 prosentilla oli lihavuutta ja 20 prosentilla ylipainoa. Heistä 5,5 prosenttia täytti metabolisen oireyhtymän kriteerit.

Myös munasarjojen monirakkulatauti havaittiin 7,3 prosentilla, tyypin 2 diabetes 5,5 prosentilla ja kilpirauhasen vajaatoiminta 3,6 prosentilla. Neljänneksellä lapsista, joilla oli varsiluomia, havaittiin lisäksi taivetummuutta, ja heistä kaikilla oli lihavuutta tai ylipainoa.

Ylipainon lisääntyessä on todennäköistä, että lääkärin vastaanotoilla näkyy yhä useammin lapsia, joilla on varsiluomia. Tarkkasilmäinen lääkäri hyödyntää havainnon ja ohjaa tarvittaessa potilaat lisätutkimuksiin aineenvaihduntasairauksien havaitsemiseksi.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.