Punaisen ja prosessoidun lihan määrän vähentäminen ruokavaliossa planetaarisen ruokavaliosuosituksen mukaiselle on turvallista, jos tilalle lisää Suomessa viljeltäviä palkokasveja eli hernettä ja härkäpapua.
Palkokasveja syömällä proteiinin saanti on riittävää eikä luuston terveys vaarannu.
Helsingin yliopiston Papumies-tutkimuksessa 102 suomalaista miestä noudatti kuuden viikon ajan tutkimusruokavaliota.
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimusryhmä jaettiin kahteen.
Äskettäin päivitetyissä pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan lihan käytön rajoittamista ja maidon kulutuksen kohtuullistamista.
Ensimmäinen ryhmä söi punaista ja prosessoitua lihaa 760 grammaa viikossa, mikä kattoi 25 prosenttia proteiinin kokonaissaannista.
Määrä vastaa suomalaisten miesten keskimääräistä kulutusta.
Toinen ryhmä söi palkokasvipohjaisia elintarvikkeita, jotka vastasivat 20 prosenttia proteiinin kokonaissaannista.
Lisäksi he söivät planetaarisen ruokavalion suosituksen ylärajan verran punaista ja prosessoitua lihaa viikossa (200 grammaa eli viisi prosenttia proteiinin kokonaissaannista).
Tutkijat eivät havainneet luun muodostumisen tai luun hajoamisen merkkiaineissa eroja ruokavalioryhmien välillä.
Myöskään kalsiumin tai D-vitamiinin saannit eivät eronneet ryhmien välillä.
Välttämättömien aminohappojen ja proteiinin saannit olivat keskimäärin suositusten mukaista molemmissa ryhmissä.
Kasvispainotteisemmat ruokavaliot ovat yhä suositumpia, ja myös äskettäin päivitetyissä pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan lihan käytön rajoittamista ja maidon kulutuksen kohtuullistamista.
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.