Kun kivespussi turpoaa ja siinä tuntuu resistenssi, tilanne on selviteltävä välittömästi. Valtaosa resistensseistä on hyvänlaatuisia eikä välttämättä tarvitse hoitoa. Tärkeintä on tunnistaa välitöntä, päivystysluonteista hoitoa vaativat akuutit tilat sekä kiireellistä jatkoselvittelyä vaativa kivessyöpäepäily, kirjoittaa Markku J. Leskinen Lääkärilehdessä.
Tunnustelu ja läpivalaisu lampulla auttavat diagnostiikassa oikeille jäljille. Löydöksen varmistamiseksi ja hoitoa harkittaessa tarvitaan usein kaikukuvaus. Aina kun kiveksessä tuntuu kiinteä muutos, tulee tehdä kiireellinen lähete erikoissairaanhoitoon. Kivessyöpä on nuorten miesten yleisin syöpä, ja siksi kiinteää resistenssiä kiveksessä on aina pidettävä kivessyöpänä, kunnes toisin osoitetaan.
Lapsilla ja nuorilla tavallisin kivespussin äkillisen kiputilan, turvotuksen ja resistenssin aiheuttaja on kiveslisäkkeen kiertymä. Samat oireet rajumpina viittaava kiveksen kiertymään, joka vaatii aina päivystysleikkauksen. Lisäkivestulehduksessa oireet eivät ala yhtä äkillisesti. Kaikukuvaus on syytä tehdä herkästi, jos erotusdiagnostiikassa on vähänkään epäselvyyttä.
Aikuisilla tavallisin kivespussin resistensseistä on vesikives. Se päästää läpi valoa eikä kuvantamista välttämättä tarvita, jos kives tuntuu normaalilta. Lisäkiveksen kysta on myös melko yleinen. Kumpaakaan ei tarvitse hoitaa, ellei potilaalla ole oireita. Lapsen vesikives voi parantua itsestään vielä leikki-iässä.
Kiveskohju on lapsilla varsin tavallinen, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Jos kipuoire on haittaava, se voidaan hoitaa angioembolisaatiolla. Myös kivespussiin yltävän nivustyrän leikkaushoidon aiheellisuus arvioidaan oireen mukaan.
Lähde: Leskinen MJ. Resistenssi kivespussissa – mitä teen? Suom Lääkäril 2019;74:317–20.
Teksti: Marianne Jansson
Kuva: Fotolia
Artikkeli julkaistiin Lääkärilehdessä 6/2019.