Tiesitkö, että humalajuominen lisää merkittävästi nuorten miesten aivoinfarktiriskiä?

Humalahakuinen juominen kolminkertaistaa riskin saada aivoinfarkti.

Alkoholin käyttö on runsasta, jos mies juo yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta kerralla vähintään kahdesti kuukaudessa.
Adobe
Alkoholin käyttö on runsasta, jos mies juo yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta kerralla vähintään kahdesti kuukaudessa.

Runsas alkoholin käyttö ja etenkin humalahakuinen juominen lähes kolminkertaistaa aivoinfarktin riskin nuorilla miehillä. Naisilla vastaavaa riskin nousua ei ole havaittu. Asia käy ilmi Helsingin yliopistollisesta sairaalasta (HUS) johdetusta laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta.

Alle 50-vuotiaiden aivoinfarktit ovat tutkimusten perusteella yleistyneet osin tuntemattomista syistä. Perinteisten riskitekijöiden perusteella ei voi selittää suurta osaa eli 33–50 prosenttia nuorten aivoinfarkteista, vaan ne jäävät salasyntyisiksi. 

Ensimmäinen laaja kansainväkinen tutkimus

Runsas alkoholin käyttö ja erityisesti päihdyttävä juominen lisäsivät aivoinfarktin riskiä erityisesti miehillä. Alkoholin käyttö oli runsasta, jos mies joi yli 14 annosta viikossa tai yli 6 annosta kerralla vähintään kahdesti kuukaudessa. Naisilla raja-arvot olivat hieman matalammat. 

– Tutkimuksemme on ensimmäinen laaja kansainvälinen tutkimus, jossa osoitettiin erityisesti 18–34-vuotiaiden miesten runsaan alkoholin käytön ja päihdyttävän juomisen yhteys aivoinfarktiriskiin niillä potilailla, joilla infarktin syy jää muuten tuntemattomaksi. Jatkossa tulee selvittää tarkemmin mekanismeja alkoholin käytön ja aivoinfarktiriskin välillä, kertoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, dosentti, osastonlääkäri Nicolas Martinez-Majander HUSin Neurokeskuksesta tiedotteessa. 

Infarktien ehkäiseminen tärkeää

Aivoinfarktien estämiseen tähtäävät keinot ja tutkimuksen edistäminen ovat yhteiskunnan kannalta merkittävia asioita. 

– Alkoholin käyttö on riskitekijä, johon voidaan vaikuttaa elintapamuutoksilla. Aivoinfarkti nuorella iällä voi vaikuttaa sairastuneen opiskelu- ja työkykyyn, perhe-elämään ja toimintakykyyn vuosikymmenien ajan, lisää dosentti, osastonylilääkäri Jukka Putaala

Tutkimuksessa oli mukana 540 alle 50-vuotiasta, jotka olivat hiljattain saaneet salasyntyisen aivoinfarktin. Tutkittavat olivat eri puolilta Eurooppaa. Tutkimuksessa kerättiin laajasti tietoja tutkittavien aiemmista perussairauksista, elämäntavoista ja sukutaustasta.

https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/burana-ja-alkoholi-tunnetko-yleisesti-kaytettyjen-laakkeiden-ja-alkoholin-yhteisvaikutukset/