Työterveysneuvottelu on työterveyshuollon työkalu osatyökykyisen työntekijän tukemiseen. Useimmiten työntekijän, työnantajan edustajan ja työterveyslääkärin kesken käyty neuvottelu on varsin vapaamuotoinen. Tutkimuksen mukaan toimintamalli keskittyy henkilöihin, joilla on keskimääräistä enemmän sairauspoissapäiviä ja -kertoja. Lääkärilehdessä julkaistava erikoislääkäri Tiia Rehon ym. kuvaileva tutkimus perustuu yli 1 900 neuvottelun muistioiden ja potilastietojen analysointiin.
Kolme neljästä neuvottelusta käytiin, ennen kuin työntekijälle oli kertynyt yli 90 päivän sairauspoissaolo, neljäsosa tilanteessa, jossa sairauspoissaoloja ei ollut vielä lainkaan. Useimmiten diagnoosina olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet tai mielenterveysongelmat. Pihlajalinna Työterveydessä käydyistä työterveysneuvotteluista noin puolet käytiin työterveyshuollon ja vähän yli kolmasosa työnantajan aloitteesta.
Neuvotteluissa tehtiin konkreettisia muutoksia työaikaan joka neljännellä ja työnkuvaan jopa joka kolmannella työntekijällä. 10 prosentille haettiin osasairauspäivärahaa. Sekä sairauspoissaolokerrat että poissaolojen mediaanikesto lyhenivät neuvottelun jälkeen.
Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 36/2018.
Lue koko artikkeli alla olevasta linkistä.
Teksti: Marianne Jansson
Kuva: Fotolia