Rintasyöpä on miehillä harvinainen. Vuonna 2015 siihen sairastui Suomessa 30 miestä.
Miehet sairastuvat rintasyöpään myöhemmin kuin naiset, ja ennuste näyttää olevan huonompi kuin naisilla, todetaan juuri julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa .
Tutkimuksen mukaan miesten rintasyövistä 90 % on hormonireseptoripositiivisia, ja HER2-positiivisia syöpiä todetaan joka kymmenennellä miespotilaalla.
Rintasyövät jaetaan biologisten ominaisuuksiensa mukaan kolmeen ryhmään ja alaryhmä kertoo yleensä taudin kulusta ja ennusteesta. Alaryhmät ovat:
- hormonireseptoripositiiviseen rintasyöpään
- HER2-positiiviseen rintasyöpään
- kolmoisnegatiiviseen rintasyöpään
Kolmoisnegatiivinen rintasyöpä on alaryhmistä aggressiivisin ja huonoennusteisin, kun taas hormonireseptoripositiivisen taudin kulku on hitaampi, ja se on rintasyövistä hyväennusteisin.
HER2-positiivinen tauti on aggressiivinen, mutta kehitettyjen täsmälääkkeiden myötä ennuste on parantunut lähes samalle tasolle kuin hormonireseptoripositiivisen HER2-negatiivisen rintasyövän ennuste.
Alle 50-vuotiaiden ennuste huonompi
Julkaistun tutkimuksen mukaan rintasyöpään sairastuneiden mediaani-ikä oli 67 vuotta. 20 vuoden seurannan jälkeen riski kuolla rintasyöpään oli varhaisen vaiheen taudissa 12 prosenttia.
Jos tauti todettiin myös imusolmukkeissa, oli ennuste huonompi.
Jos tautia oli useissa kainalon imusolmukkeissa, kuolleisuus rintasyöpään oli korkeimmillaan 4 ja 11 vuoden kuluttua diagnoosista.
Naisilla kuolleisuus on noin 4 prosenttia 11–12 vuotta diagnoosista vastaavassa ryhmässä, ja se on trendiltään laskeva.
Alle 50-vuotiaiden ennuste oli huonompi kuin yli 64-vuotiailla.
Rekisteriaineistossa oli 2 836 miespotilasta, joilla oli todettu rintasyöpä.
Myös miehet tarvitsevat tukea ja neuvontaa
Rintasyöpää on tutkittu paljon, mutta yleensä kliinisissä tutkimuksissa ei ole miehiä mukana.
Miehet jäävät myös ilman tukea rintasyöpädiagnoosin tai sille altistavien geenien löytymisen jälkeen.
Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että miesten psykososiaalisen tuen tarvetta ei kartoiteta eikä heille tarjota riittävästi tukea tai jatkoneuvontaa, kun heillä todetaan rintasyövälle altistavien geenien mutaatioita.
Tutkimus kuitenkin osoitti, että tieto syöpägeenin kantajuudesta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti miehen elämään. Se herätti monissa ahdistusta ja pettymystä, ja joidenkin kohdalla se vaikutti myös parisuhteeseen, perheen perustamiseen ja lasten hankkimiseen.
Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.