Raskausajan painonnousun kurissapito rajoittamalla kaloreja ja lisäämällä liikuntaa on turvallista ylipainoisille ja lihaville odottajille. Heille raskauskiloja kertyy usein liikaa ja ne jäävät pysyviksi.
Amerikkalaistutkimuksessa kaikkiaan 1 150 ylipainoista ja lihavaa naista satunnaistettiin toisella raskauskolmanneksella alkaneeseen painonhallintaohjelmaan tai tavanomaiseen raskauden seurantaan. Obesity-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana seitsemän keskusta, ja niiden tekemien erillisten satunnaistettujen hoitokokeiden tulokset yhdistettiin meta-analyysin keinoin.
Painonhallintaohjelma tähtäsi ruokavalion parempaan laatuun ja pienempään energiamäärään sekä liikunnan lisäämiseen. Lisäksi käytössä oli erilaisia käyttäytymisstrategioita.
Elämäntaparemontti vähensi raskausajan painonnousua merkitsevästi. Silti interventioryhmänkin naisista 62 %:lla painonnousu ylitti suositukset, vertailuryhmästä kuitenkin 75 prosentilla. Suosituksen mukaan raskausajan painonnousun pitäisi lihavilla naisilla olla 5–9 kg ja ylipainoisilla 7–11 kg, kun normaalipainoisille suositus on 11–16 kg.
Raskaustulos oli ryhmissä samanlainen ja vauvan syntymäpaino keskimäärin samaa tasoa. Pienempi painonnousu ei siis myöskään vähentänyt raskaus- ja synnytyskomplikaatioita, kuten keisarileikkauksia, diabetesta, verenpaineen kohoamista ja pre-eklampsiaa.
Tutkijat arvelevat, että toinen kolmannes voi olla liian myöhäinen vaihe vaikuttaa komplikaatioriskiin. He asettavat toivonsa myöhempiin hyötyihin, kuten lapsuusiän lihavuuden ja aineenvaihduntahäiriöiden vähenemiseen. Komplikaatioriskin pienentämiseksi elämäntapamuutokset olisi parasta aloittaa jo raskautta suunniteltaessa tai ainakin heti raskauden alussa.
Teksti: Marianne Jansson
Kuva: Fotolia