Nanomuovit pääsevät elimistössä aivoihin saakka

Tutkimus seurasi hiukkasten kulkua elimistön esteiden läpi.

Vielä ei tiedetä, millaisia mahdollisia haittavaikutuksia ja pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen nanomuovien pääsyllä aivoihin on.
Adobe
Vielä ei tiedetä, millaisia mahdollisia haittavaikutuksia ja pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen nanomuovien pääsyllä aivoihin on.

Hyvin pienet muovihiukkaset, nanomuovit, voivat kulkea aivoja suojaavan veri-aivoesteen läpi, havaittiin tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa .

Nanomuovit ovat vielä mikromuoveja pienempiä, läpimitaltaan alle mikrometrin kokoisia.

Ihmisen plasmaan päädyttyään nanomuovit peittyivät nopeasti erilaisilla biomolekyyleillä. Tämä "biologinen peite" vaikuttaa niiden toimintaan ja vuorovaikutukseen solujen kanssa. Se myös heikentää niiden pääsyä aivoihin aivohiussuonten solujen ja astrosyyttien muodostaman fyysisen esteen läpi.

Hiukkasista polyvinyylikloridi eli PVC läpäisi esteen tehokkaimmin

– Tästä tutkimuksesta saimme olennaista tietoa nanomuovien käyttäytymisestä elimistössä. Kun ymmärretään, miten nanomuovit pääsevät veri-aivoesteen läpi, on mahdollista myös kehittää keinoja estää niistä ehkä aiheutuvia haittoja, sanoo tutkimusjohtaja Šárka Lehtonen  Itä-Suomen yliopistosta tiedotteessa .

Niiden pääsy aivoihin antaa tutkijoiden mukaan aihetta tutkia tarkemmin nanomuovien mahdollisia haittavaikutuksia ja pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen.

Tutkimusmenetelmää ja tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää nanomuovisaasteen ja sen terveysvaikutusten tutkimuksessa ja säätelyssä.

Nanomuovien kulkeutumista elimistössä seurattiin uudella menetelmällä, jossa niihin lisättiin alkuaine gadoliniumia.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita muun muassa Padovan, Itä-Suomen ja Birminghamin yliopistoista sekä Helmholtz Centre for Environmental Research -tutkimuskeskuksesta.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.