Magneettikuvausseulonta löytää pienemmän rintasyövän

Satunnaistettuun tutkimukseen otettiin mukaan 1 355 iältään 30–55-vuotiasta naista, joilla oli lisääntynyt rintasyöpään sairastumisen riski mutta ei tunnettuja geenimutaatioita.

Rintasyöpä on alle 60-vuotiaiden naisten merkittävä kuolemansyy. Jos naisen lähisukulaisilla on todettu rintasyöpää, on sairastumisriski suurentunut, vaikka tunnettuja rinta­syövälle altistavia geenimutaatioita ei ole todettu. Näitä potilaita on noin 15 % kaikista rintasyöpään sairastuneista. Näiden naisten huolellinen rintasyövän seulonta on järkevää: mitä aiemmin tauti todetaan, sitä parempi hoitotulos on, ja osa potilaista säästyy raskailta liitännäishoidoilta, kun tauti todetaan ­tarpeeksi pienikokoisena. Tämän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että magneettikuvauksen käyttöä suuren riskin potilaiden seulonnassa on syytä harkita.

Satunnaistettuun tutkimukseen otettiin mukaan 1 355 iältään 30–55-vuotiasta naista, joilla oli lisääntynyt rintasyöpään sairastumisen riski mutta ei tunnettuja geenimutaatioita. Puolelle naisista tehtiin magneettikuvaus ja rintojen kliininen tutkimus vuosittain ja mammografia kahdesti vuodessa. Toiselle ryhmälle tehtiin mammografia ja rintojen kliininen tutkimus vuosittain.

Magneettikuvausryhmässä todettiin enemmän rintasyöpiä ja syöpien koko oli pienempi. Syöpä oli myös harvemmin lähettänyt etä­pesäkkeitä kainaloimusolmukkeisiin.

Seuranta-aika oli analyysihetkellä lyhyt, seulontavuosia oli vasta neljä (mediaani). Seulontamenetelmän vaikutusta kuolleisuuteen ei vielä pystytä analysoimaan. Väärät positiiviset löydökset ovat haaste. Biopsioita tehtiin magneettikuvausryhmässä 149 ja mammografiaryhmässä 54.

Saadatmand S, Geuzinge H, Rutgers E ym. MRI versus mammography for breats cancer screening in women with familial risk (FaMRIsc): a multicentre, randomized, controlled trial. Lancet Oncol 2019;20:1136–47.

kirjoittaja:
Sirkku Jyrkkiö

kuva: Adobe/AOP