Pitkän koulutuksen ja likinäköisyyden yhteys on tiedetty pitkään, mutta kausaliteetin suunta on ollut epäselvä. Nyt brittitutkijat osoittivat, että pitkä kouluttautuminen johtaa suurentuneeseen myopiariskiin.
Tutkijat selvittivät syy-yhteyden suuntaa mendeliaanisen satunnaistamisen avulla. Aineistona oli noin 68 000 UK Biobank -kohorttiin kuuluvaa miestä ja naista, joiden koulutuksen pituus ja silmien taittovirhe oli tiedossa.
Henkilöt, joilla oli pitkään koulutukseen liittyviä geenivariantteja, olivat muita todennäköisemmin likinäköisiä. Sen sijaan myopialle altistavat geenivariantit eivät liittyneet pitempään kouluttautumiseen.
Jokainen koulutuksessa vietetty lisävuosi liittyi keskimäärin –0,18 dioptriaa voimakkaampaan likinäköisyyteen. Siten yliopistossa opiskellut on keskimäärin –1 dioptrian verran likinäköisempi kuin koulunkäynnin 16-vuotiaana lopettanut.
Myopia lisääntyy maailmassa, ja joka toisen ihmisen ennustetaan olevan likinäköinen vuonna 2050. Vauraissa Itä- ja Kaakkois-Aasian maissa, kuten Singaporessa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa, 17–18-vuotiaista koulunsa päättävistä jo 80–90 % on likinäköisiä. Näissä maissa ensimmäisen ja toisen asteen koulutus ovat viime vuosikymmeninä voimakkaasti lisääntyneet.
Jo vanha kansa sen tiesi: liika lukeminen pilaa silmät. Toisaalta satunnaistetuissa tutkimuksissa on havaittu, että runsas ulkoilu lapsuudessa ehkäisee likinäköisyyttä. Britannian kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS suositteleekin lapsille säännöllistä leikkimistä ja pelaamista ulkosalla.
Teksti: Pertti Saloheimo
Kuva: Fotolia