Lapsettomuus ja parisuhde

Kun parin on jaettava yhteiselämän intiimein alue ulkopuolisten kanssa, avuttomuuden ja hämmennyksen tunteet ovat voimakkaat.

Lapsen saaminen ja perheen perustaminen ovat perustavaa laatua olevia oikeuksia, joihin kaikilla tulee olla varallisuudesta riippumaton mahdollisuus. Suomessa lapsettomuuden hoito kuuluu hoitotakuun piiriin, ja lapsettomuuteen saa hoitoa tasa-arvoisesti niin halutessaan.

Parit tekevät erilaisia ratkaisuja lapsettomuusongelman ilmetessä: yhden lähtiessä välittömästi ratkaisemaan ongelmaa ja ottaessa yhteyttä lapsettomuusklinikkaan, toinen käy läpi yksinäisen surun ja luopumisen tien ennen kuin voi edes harkita lapsettomuushoitoihin hakeutumista.

Raskaus alkaa yhä useammin hedelmöityshoidon tuloksena. Vanhemmuuteen liittyvät paineet voivat olla erityisen suuret, jos raskautta on toivottu vuosia ja lapsettomuushoitoja on jouduttu toistamaan useita kertoja. Siirtyminen ”lapsettoman identiteetistä” ”lapselliseen identiteettiin” ei aina ole helppoa.

Lapsiunelmasta luopuminen on yksi elämän suurista päätöksistä. Lapsettomuuden herättämää menetystä voi työstää suremalla. Psykoterapiasta ja vertaistuesta on usein apua. Kummallakin puolisolla on lupa yhdessä ja erikseen löytää uusia merkityksiä ja iloa elämään.

Maija Tulppala
LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, psykoterapeutti (VET)
Felicitas-klinikka
Helsinki

Artikkeli Lääkärilehdestä 26–31/12