Lääkkeenomaiset laihdutusravintolisät eivät laihduta

Vihreää teetä ja chilipaprikaa, rasvasieppareita ja ayurveda-valmisteita. Laihduttamiseen tarkoitettuja "lääkkeenomaisia" ravintolisiä on tarjolla lukemattomia. Painavaa näyttöä tällaisten ravintolisien tehosta ei ole. Joskus lääkärin haastavaksi tehtäväksi jää selvittää, voivatko potilaan oireet ja löydökset liittyä niihin.

Naistenlehdet ja internet mainostavat lukemattomia laihdutukseen ja painonhallintaan tarkoitettuja "lääkkeenomaisia" ravintolisiä. Lääkkeenomaisen ravintolisästä tekevät valmisteen antomuoto ja -tapa (www.evira.fi). Ravintolisävalmiste on esimerkiksi tabletti, kapseli tai neste, jota annostellaan tietyn ohjeen mukaan.

Tätä kirjoitusta varten etsin laihdutukseen ja painonhallintaan käytettäviä ravintolisiä Fimean (entinen Lääkelaitos) luokittelupäätöksistä (www.fimea.fi), Suomen terveysväitelistasta (www.mmm.fi) sekä internet-sivuilta, joilla kyseisiä valmisteita markkinoidaan. Suomen terveysväitelista on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) lausuntoa varten vuonna 2008 toimitettu lista ravintolisien terveysväittämistä. Valmisteista tehtyjä kliinisiä tutkimuksia etsin PubMed-tietokannasta (www.pubmed.com).

Mainoksista ei aina selviä, mikä ravintolisän koostumus on. Saman aineen kliiniset tutkimukset on tehty eri valmisteilla. Kasveista tehdyt valmisteet voivat sisältää kymmeniä eri molekyylejä, eikä aina tiedetä, minkä näistä ajatellaan olevan käyttötarkoituksessa aktiivinen. Tutkimuksissa käytetyt valmisteet ovat usein myös vahvuudeltaan erilaisia. Siksi tutkimustulosten tulkinta on huomattavan haasteellista verrattuna lääkkeillä tehtyihin tutkimuksiin.

Laihdutukseen ja painonhallintaan on "lääkkeenomaisten" tuotteiden lisäksi saatavilla erittäin niukkaenergiaiseen dieettiin sekä aterian korvikkeiksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Näitä valmisteita ei kirjoituksessa käsitellä, eikä myöskään laihdutuksen aloittamisen yhteydessä usein suositeltuja "detox"-eli puhdistautumiskuureja.

Myyntilupaa ei tarvita

Ravintolisät ovat elintarvikkeita, joilla on tarkoitus täydentää ravintoa tai muulla tavalla vaikuttaa ihmisen ravitsemuksellisiin tai fysiologisiin toimintoihin (www.evira.fi). Niillä ei ole tehty tehon ja turvallisuuden osoittavia tutkimuksia kuten lääkkeillä. Ravintolisien tuomiseksi markkinoille ei tarvita viranomaisen lupaa, joten niiden vaikutuksia tai turvallisuutta ei arvioida mitenkään etukäteen. Ilmoitus Eviralle riittää.

Ravintolisän kauppaan tuoja vastaa siitä, että tuote on käyttöohjeen mukaisesti käytettynä elintarvikkeeksi sopiva ja ihmisen terveydelle vaaraton. Ravintolisille ei tehdä eränvapautustutkimuksia kuten lääkkeille. Valmisteiden todellinen koostumus vaihtelee erittäin.

Koska ravintolisät ovat elintarvikkeita eivätkä lääkkeitä, niitä voidaan myydä elintarvikeliikkeissä. Valmistajan valinnan mukaan tuotteita voidaan myydä myös apteekeissa, kuntosaleilla, urheiluliikkeissä, kampaamoissa ja hoitoloissa. Muita myyntikanavia ovat postimyynti ja verkostomarkkinointi.

Ravintolisät sisältävät lukuisia aineita

Painonhallintaan myytävät ravintolisät voivat sisältää esimerkiksi yrttejä, vitamiineja ja muita aineita. Joskus aineita on vain yksi, mutta yleensä useita ja ääritapauksessa useita kymmeniä. Esimerkiksi Animal Cuts -nimisessä rasvanpolttovalmisteessa on noin 30 erilaista ainetta sianpuolukkauutteesta (Arctostaphylos uva-ursi) "termogeenisen seoksen" sisältämään efedriiniä muistuttavaan synefriiniin (uutettu pomeranssista, Citrus aurantium). Valmiste sisältää myös B-vitamiineja, kuten eräät muutkin fitness-käyttöön tarkoitetut ravintolisät.

Tämän artikkelin lopussa olevasta linkistä pääsee alkuperäiseen artikkeliin, jonka taulukossa 1 on lueteltu laihdutukseen ja painonhallintaan tarkoitettujen ravintolisien laihduttavaksi ajateltuja aineita. Useimmiten valmisteet ovat tabletteja tai kapseleita. Myös yksi laastarina käytettävä valmiste (ei ravintolisä) löytyi. "Hoikka kuin Hollywoodin tähdet" -otsikolla myytävä Hoodia super Slim -laastari sisältää luontaista kaktusuutetta, guaranaa ja pomeranssia. Mainoksen mukaan paino putoaa helposti kilon viikossa, eli viitataan systeemiseen, lääkkeenomaiseen vaikutukseen.

Rasva palaa

Suurin osa laihdutukseen tarkoitettujen ravintolisien aineista on tarkoitettu polttamaan rasvaa. Rasvanpoltto vaikuttaa olevan nykyinen trendi laihdutusvalmisteissa, kuten aiemmin esimerkiksi kuituvalmisteet tai omenaviinietikka.

Ajatuksena on, että esimerkiksi vihreän teen sisältämät katekiinit, kofeiini ja chilipaprikan sisältämä kapsaisiini lisäävät termogeneesiä ja rasvan hapettumista, jolloin energiankulutus lisääntyy. Energiankulutuksen lisääntyminen noin 300–400 kJ vuorokaudessa voisi johtaa laihtumiseen. Kliinisissä tutkimuksissa vaikutukset painoon ovat kuitenkin olleet vaatimattomia.

Nälkä vähenee

Esimerkiksi kromin ja maa-artisokan sisältämän inuliinin mainostetaan vähentävän makeanhimoa. Sen sanotaan muutenkin hillitsevän ruokahalua, samoin kuin sitriinin, tryptofaanin ja 5-hydroksitryptofaanin. Mielenkiintoinen oli myös Slendesta-niminen, perunasta valmistettu uute, jonka kerrottiin vähentävän ruokahalua. Tutkimuksia tehosta laihdutuksessa tai painonhallinnasta ei kuitenkaan löytynyt, vaikka valmistajan verkkosivuilla sellaisia kerrottiin tehdyn.

Eräiden kuitupitoisten valmisteiden, kuten guarkumin, kombu-levän ja pellavansiementen mainostettiin lisäävän kylläisyyden tunnetta. Runsaskuituinen ruokavalio voi auttaa painonhallinnassa, mutta silloin kuitua tulee olla riittävä määrä, jota tableteista ei välttämättä saa. Järkevämpää lienee syödä runsaskuituista ruokaa.

Rasvasiepparit

Rasvasiepparien mainostetaan sitovan itseensä rasvaa, jolloin rasva ei imeydy suolistosta. Vaikutusmekanismi on siis samanlainen kuin ainoalla laihdutukseen saatavilla olevalla lääkkeellä, orlistaatilla. Rasvasieppareita ovat äyriäisten kuorista valmistettua kitosaani ja viikunakaktus (Opuntia ficus indica). Kitosaanilla on tehty tutkimuksia, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia, eikä teho laihdutuksessa liene merkittävä (4,14), vaikka näin takavuosina luultiin.

Muita vaikutusmekanismeja ja outoja aineita

Osa ravintolisistä sisälsi aineita, joiden ajateltiin edistävän nesteen poistumista kehosta, esimerkiksi ananasjauhetta, kirsikankantauutetta tai voikukkaa. Myös vatsan turvotusta vähentävää kuminaa oli eräässä ravintolisässä. Voikukkaa on perinteisesti käytetty diureesin lisääjänä ja kuminaöljyä karminatiivina eli kaasuja poistavana aineena, mutta laihduttavasta vaikutuksesta ei ole tutkimuksia.

Erityisesti fitness-alalla näyttäisivät Commiphora wightii tai mukul-nimisestä kasvista valmistettavat guggulsteronit olevan suosittuja. Kyseessä on perinteinen intialaiseen lääkintätaitoon ayurvedaan kuuluva valmiste. Vaikutusmekanismiksi mainitaan erityisesti vajaatoimintaisen kilpirauhasen toiminnan kiihdyttäminen, mikä johtaisi laihtumiseen. Tästä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä.

Jotkut internetissä myytävistä valmisteista sisälsivät laihdutuksen yhteydessä outoja aineita. Näitä olivat mäkikuisma (Hypericum perforatum), johimbiini (Pausinystalia yohimbe) ja pikkutalvio (Vinca minor). Mäkikuisma voi tunnetusti aiheuttaa yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Jotkut urheilijat käyttävät johimbiinia kofeiiniin yhdistettynä harjoitukseen ja laihdutukseen reagoimattoman "itsepäisen" rasvakudoksen vähentämiseen, mutta osoitusta tehosta tässä käyttöaiheessa tai laihdutuksessa ei ole.

Huijauksen merkkejä

Joidenkin internetissä myytävänä olevien valmisteiden koostumusta ei kerrottu, vaan ainesosia joutui etsimään englanninkielisiltä sivuilta. Joillekin valmisteille luvattiin huikea teho, mm. Facebookissa mainostettavan Xyphedrine-nimisen valmisteen avulla "painoa voi helposti pudottaa jopa 16 kiloa 8 viikossa" ja 200 ensimmäiselle "koehenkilölle" valmiste luvataan lähettää ilmaiseksi. Tällaiset väitteet ovat perusteettomia eli kyse on huijauksesta.

Useimmiten valmisteen käytön yhteydessä suositellaan siirtymistä terveelliseen ruokavalioon, välttämään napostelua aterioiden välillä, juomaan runsaasti vettä ja lisäämään liikuntaa. Tällöin ravintolisän kuvattiin tukevan muita laihdutusponnisteluja. Poikkeuksia löytyy: esimerkiksi Sveltax Fitness -valmisteen avulla voi saada tavoitellun vartalon ilman kunnollista treenausta ja elämäntyylin muutosta ja Thin200-valmiste kulutti "400 kcal extraa päivässä" ilman elintapojen muutosta. Jälkimmäinen väite perustuu neljän valmistetta saaneen laihdutusruokavaliolla olleen naisen keskimääräisen energiankulutuksen eroon lähtötilanteen ja 16 viikon hoidon välillä.

Usein valmistetta kutsutaan "luonnolliseksi". Vaikutuksia kuvataan pseudotieteellisesti ja vaikeasti ymmärrettävästi. Usein kerrotaan, että valmisteen ainesosilla on lääketieteellisessä kirjallisuudessa hyvin dokumentoitu positiivinen vaikutus, mutta viitteitä ei anneta. Heti perään voidaan suositella ainesosien etsimistä hakukoneella tai Wikipediasta.

Joskus väitteiden taustalta saattaa löytyä koe-eläintutkimusten tulosten pitkälle menevä ekstrapolaatio. Parhaimmillaankin ihmistutkimukset ovat useimmiten olleet lyhytkestoisia ja tutkittavia on ollut vähän. Yksittäisten tutkimusten ja meta-analyysien arviointi on hankalaa, koska niissä on käytetty koostumukseltaan erilaisia valmisteita.

Haittavaikutukset mahdollisia

Ravintolisiin voi liittyä myös haittavaikutuksia. Esimerkiksi vuonna 2007 julkaistiin tapaussarjat Sveitsissä ja Israelissa ilmenneistä Herbalife-valmisteisiin liittyneistä maksavaurioista. Tryptofaania sisältävien valmisteiden käyttöön liittyi 1980-luvulla Yhdysvalloissa yli 1 500 vakavaa eosinofilia-myalgiaoireyhtymää. Sairastumisten taustalla olivat valmisteiden epäpuhtaudet. Vakavat haittavaikutukset ovat onneksi harvinaisia. Voidaan perustellusti pohtia, saisiko niitä olla ollenkaan, kun kyseessä on elintarvike, joiden tehosta laihdutustarkoituksessa ei ole näyttöä.

Yleisesti ottaen Suomessa myytävät ravintolisät ovat sisältäneet pakkausmerkinnöissä mainittuja aineita. Ulkomailta tilattavissa valmisteissa tilanne on toinen. Ravintolisiä esimerkiksi internetin kautta tilattaessa kuluttajan pitäisi itse varmistua mm. siitä, että tuote ei sisällä Suomessa lääkkeiksi luokiteltavia aineita. Esimerkiksi toukokuussa 2009 Lääkelaitos (nykyinen Fimea) varoitti Super Slim Pomegranate -nimisestä valmisteesta, josta löytyi vaarallisia määriä sibutramiinia. Vuonna 2010 vedettiin markkinoilta Animal Cuts -valmiste-erä, koska se sisälsi progesteronia. Silti turvallisinta on käyttää Suomessa myynnissä olevia tuotteita.

Näyttöä ei ole

Jos haluaa käyttää laihdutukseen tarkoitettuja ravintolisiä, kannattaa erityisesti varmistua ravintolisän sisällöstä. Useampaa valmistetta ei pidä käyttää yhtä aikaa ja pitkäaikaiskäyttöä on syytä välttää. Haastetta lääkärintyöhön lisää se, että potilaan käyttämien lääkkeiden lisäksi pitäisi selvittää vielä ravintolisät, koska niiden käyttö voi joskus olla yhteydessä potilaan oireisiin ja löydöksiin.

Joku yksittäinen henkilö voi tietysti onnistua laihdutuksessa motivoiduttuaan muuttamaan elämäntapojaan jonkin ravintolisän käytön myötä. Suurimmalle osalle ravintolisien käyttäjistä seurauksena lienee lähinnä taloudellinen menetys. Yliampuvat mainokset ovat petkutusta, eli kyse on humpuukista. Painavaa näyttöä laihdutukseen tarkoitettujen ravintolisien tehosta ei ole.

Internet-sivuja:
www.evira.fi
http://www.mayoclinic.com/health/drug-information/DrugHerbIndex

Annikka Kalliokoski
LKT, kliinisen farmakologian erikoislääkäri, ylilääkäri
Fimea

Kuva: Panthermedia

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 25.3.2011.