Kuukautiskierron häiriö voi kertoa terveysongelmasta

Kuukautisten poisjäänti voi olla merkki endokrinologisista ongelmista tai estrogeenin puutteesta.

Kuukautishäiriöiden selvittely voi johtaa yleisterveyteen vaikuttavien tekijöiden jäljille, kirjoittaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen Lääkärilehdessä (36/2019).

Kuukautishäiriön syyhyn puuttumalla voidaan vähentää sairastuvuusriskiä ja parantaa potilaan elämänlaatua.

Säännöllisen kuukautiskierron takana on toimiva hypotalamus-aivolisäke-munasarja-akseli, joka säätelee hormonaalisesti munasolun kypsymistä ja irtoamista. Säätelyjärjestelmän häiriö johtaa ovulaatio-ongelmiin, jolloin kierto voi lyhentyä, pidentyä tai kuukautiset voivat jäädä pois kokonaan.

Kuukautisten poisjäänti voi olla merkki endokrinologisista ongelmista tai estrogeenin puutteesta. Estrogeenin puute lisää esimerkiksi osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Yleisin yksittäinen syy ovulaatio-ongelmiin ja kiertohäiriöihin on munasarjojen monirakkulatauti (PCOS). Kuukautisten pois jäämisen taustalta voi löytyä myös stressi, syömishäiriö tai naisurheilijan oireyhtymä, jossa runsas fyysinen kuormitus yhdistyy liian vähäiseen energian saantiin.

Kuukautiskierron pituuden heittely on melko tavanomaista hedelmällisen iän alku- ja loppupäässä. Epäsäännölliset kierrot voivat heikentää merkittävästi elämänlaatua, kun vuodot tulevat ennakoimattomasti ja voivat pitkän tauon jälkeen yllättää runsaudellaan.

Häiriön syy selviää valtaosassa tapauksista anamneesin, kliinisen tutkimuksen ja kohdennettujen lisätutkimusten avulla. Hoitopäätöksessä otetaan huomioon etiologian lisäksi potilaan toiveet: ehkäisyn tarve, raskaustoive tai elämänlaadun parantaminen.

Lähde: Kuivasaari-Pirinen P. Kuukautiskierron häiriöt on syytä selvittää. Suom Lääkäril 2019;74:1949–55.

Kirjoittaja
Tiina Lautala
toimittaja

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 4.9.2019.