Nuoret aikuiset ovat monelta osin terveempiä kuin heitä vanhemmat ikäryhmät, mutta kroonisten sairauksien keskeiset riskitekijät, kuten ylipainoisuus ja korkea LDL-kolesteroli, ovat verrattain yleisiä, tiedottaa THL.
Tiedot perustuvat laajan FinTerveys 2017-väestötutkimuksen 18–29-vuotiaiden tuloksiin.
Tutkimuksen mukaan yli viidennes nuorista miehistä ja yli kymmenesosa naisista käytti jotain tupakkatuotetta tai sähkösavukkeita päivittäin. THL:n mukaan osa 2000-luvun aikana tapahtuneen tupakoinnin vähentymisen terveyshyödyistä kumoutunee nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön yleisyydellä.
Nuoret aikuiset söivät vain vähän tuoreita kasviksia. Seitsemän prosenttia nuorista miehistä ja 18 prosenttia nuorista naisista ilmoitti syövänsä tuoreita kasviksia useita kertoja päivässä.
Kohtuukuormitteista tai rasittavaa vapaa-ajan liikuntaa harrasti viikoittain valtaosa, 75 prosenttia, nuorista aikuisista.
Huonot elintavat kasaantuvat samoille henkilöille, ja vajaalla viidesosalla nuorista miehistä ja reilulla kymmenesosalla nuorista naisista elintavat olivat huomattavan epäsuotuisia.
– Monet aikuisiän terveyteen vaikuttavat elintavat vakiintuvat viimeistään nuorena aikuisena, toteaa tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan ähes puolet nuorista miehistä ja kolmasosa naisista oli ylipainoisia tai lihavia. Lihavuuden raja-arvon, 30kg/m2, ylitti vajaa viidennes.
Veren LDL-kolesterolipitoisuus oli kohonnut joka kolmannella nuorella miehellä ja viidennellä naisella. 14 prosentilla nuorista miehistä oli kohonnut verenpaine.
Valtaosa, 80 prosenttia, nuorista aikuisista koki terveytensä ja elämänlaatunsa hyväksi.
Kansallinen FinTerveys-tutkimus toteutettiin 50 paikkakunnalla vuonna 2017. Tietoja kerättiin kattavassa terveystarkastuksesta, kyselylomakkeella ja puhelinhaastattelussa.
Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja
Kuva
Fotolia
Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 11.4.2019.