Useat tutkimusryhmät ovat osoittaneet suoliston mikrobiston olevan koliikki-imeväisillä erilainen kuin terveillä. Eroja on huomattu laktobasillien sekä bifidobakteerien määrässä ja esiintyvyydessä, kirjoittavat Elviira Porthan ym. Lääkärilehdessä.
Tutkimuksissa on saatu tukea teorialle, että koliikkilapsilla esiintyy enemmän kaasua tuottavia koliformeja ja tätä kautta ilmavaivoja ja itkuisuutta.
Suomalaistutkimuksen mukaan koliikkilasten suolistossa vaikuttaa olevan matala-asteinen tulehdus, joka on myös yhteydessä mikrobiston muutoksiin. Tulehdusteoriaa tukee kalprotektiinin suurentunut pitoisuus koliikkilapsilla. On kuitenkin vielä epäselvää, aiheuttaako inflammaatio suolistomikrobiston poikkeavan koostumuksen vai suolistomikrobiston koostumus inflammaation.
Koliikki saattaa olla varhainen ilmenemismuoto ärtyvän suolen oireyhtymästä. Koliikki-imeväisten ja ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavien suolistomikrobistossa on havaittu samanlaisia eroja terveisiin verrattuna. Teoriaa tukee myös se, että koliikki-imeväisillä on teini-iässä suurentunut toiminnallisten vatsavaivojen riski.
Koliikki voidaan diagnosoida huolellisen anamneesin sekä kliinisen tutkimuksen perusteella, kun muut itkun syyt on suljettu pois. Se rauhoittuu itsestään 3–5 kuukauden ikään mennessä. Probiootit ovat osoittautuneet lupaavaksi hoitomuodoksi.
Arviot koliikin esiintyvyydestä vaihtelevat suuresti, osin siksi, että määritelmäkään ei ole vakiintunut. Suomessa koliikin esiintyvyyden on raportoitu olevan 13 %.
Lähde: Porthan E, Isolauri E, Pärtty A. Imeväisen koliikki, suolistomikrobisto ja probiootit. Suom Lääkäril 2017;72:2601–5.
Marianne Jansson
Kuva: Panthermedia
Lue artikkeli alla olevasta linkistä.