Olkanivelen luiset rakenteet ja nivelpintojen muodot ovat sellaiset, että nivel voi varsin herkästi mennä sijoiltaan ulkoisen vammaenergian seurauksena. Olkanivelen luksaatio onkin yleisin suurten nivelten sijoiltaanmenoista.
Olkanivelen luksaatio on tyypillisesti nuorten, erityisesti miesten, vamma. Se liittyy yleisesti urheilun tai liikuntaharrastuksen kontaktitilanteisiin tai kaatumisiin. Harvinaisempi ilmaantuvuushuippu sijoittuu iäkkäiden ryhmään, jossa vammaan liittyy usein kiertäjäkalvosimen vaurio. Tapaturmana näillä potilailla on usein samassa tasossa kaatumisen aiheuttama pienienergiainen vamma.
Yleensä sijoiltaan meno tarkoittaa sitä, että olkaluun pää joutuu pois nivelkuopasta ja siirtyy etusuuntaan. Oireena on olkanivelen aristus ja käden nostamisen epäonnistuminen. Niveltä yläpuolelta painettaessa saattaa tuntua kuoppa.
Sijoiltaanmeno edellyttää lääkärin suorittamaa paikoilleen asettelua. Siksi hoitoon on syytä hakeutua aina, kun vaikuttaa siltä, että olkanivel on mennyt pois paikoiltaan.
Olkanivelen hoito
Tilanteen selvittämiseksi tarvitaan yleensä röntgenkuvaus. Lisäksi on tutkittava, ettei olkaluu ole vaurioittanut hermoja tai verisuonia. Kuvaaminen on usein tarpeen myös luuvaurioiden selvittämiseksi etenkin, jos vamma on syntynyt voimakkaan väkivallan seurauksena.
Sijoiltaan mennyt olkaluu saadaan yleensä paikoilleen lääkärin käsiotteilla, eli manipuloimalla. Paikoilleen asettelun jälkeen yläraaja asetetaan kantositeeseen korkeintaan kolmeksi viikoksi. Sijoiltaan menon yhteydessä syntyy vaurioita nivelkapseliin ja -siteisiin.
Kun käden on saanut pois paketista, kannattaa aloittaa aktiivinen liikeharjoittelu. Muista kuitenkin, että olkavartta saa yleensä kääntää ääriasentoihin vasta, kun vammautumisesta on kulunut useita viikkoja. Hoidosta huolimatta olkanivel voi vastedes mennä helpommin sijoiltaan. Jos olkanivel menee useasti pois paikoiltaan, hoidoksi voidaan tarvita leikkausta.
Lääkärilehden videolta voi seurata, kuinka lääkäri hoitaa sijoiltaan mennyttä olkaniveltä. Jos olkanivel menee pois paikoiltaan, on hakeuduttava lääkäriin. Vammaa ei pidä yrittää korjata itse.
Katso video täältä.
Lähde:
Lääkärilehti: Olkanivelen luksaation akuutti- ja jälkihoito
Terveyskirjasto
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Tarkastanut:
Jarkko Pajarinen
LT, dos.
Ylilääkäri
HUS/Hyks
Ortopedian ja traumatologian klinikka