Väitöstutkimus suosittelee valtimonsisäistä katetriembolisaatiota ruuansulatuskanavan verenvuotojen hoidoksi. Toimenpiteen suorittavien radiologien saatavuus kuitenkin vaihtelee Suomen sairaaloissa.
Ruoansulatuskanavan verenvuodot ovat yleinen päivystyskirurginen ongelma, johon liittyy korkea kuolleisuus. Ongelma koskettaa erityisesti ikääntyvää ja verenohennuslääkitystä saavaa väestönosaa.
Perinteisesti ruoansulatuskanavan verenvuodot pyritään tyrehdyttämään endoskooppisesti, ja kirurgiaan turvaudutaan, jos vuotoa ei saada hallintaan tähystäen.
Lääketieteen lisensiaatti Taina Nykänen selvitti väitöskirjassaan valtimonsisäisen katetriembolisaation tehoa, turvallisuutta ja käyttökelpoisuutta ruoansulatuskanavan verenvuotojen hoidossa.
Kyseessä on toimenpideradiologien suorittama verenvuodon hoitomuoto, jonka käyttö on lisääntynyt.
Toimenpiteessä vuotava valtimo paikannetaan varjoaineen avulla läpivalaisua käyttäen, ja vuoto tukitaan valtimoon uitetun katetrin kautta suonensisäisesti.
Menetelmä on potilaalle leikkaushoitoa kevyempi. Se onnistuu paikallispuudutuksessa.
Menetelmä on tehokas ja turvallinen
Tutkimus osoitti embolisaation olevan tehokas ja turvallinen hoito valtaosassa ruoansulatuskanavan verenvuotoja.
Siksi sen tulisi olla ensisijainen menetelmä riskialttiimpaan leikkaushoitoon verrattuna, Helsingin yliopiston tiedotteessa todetaan.
– Ongelmana harvaan asutussa maassamme on kuitenkin menetelmän saatavuus. Toimenpideradiologien palveluita on päivystysajalla tarjolla pääsääntöisesti yliopistosairaaloissa, Taina Nykänen kertoo tiedotteessa.
Edes laajan päivystyksen keskussairaaloissa ei palveluiden keskittämisestä huolimatta toimenpideradiologeja ole aina saatavilla, ja ongelma korostuu päivystysaikoina.
– Koska verenvuoto vaatii lähes poikkeuksetta välitöntä hoitoa, on potilaille yliopistosairaaloiden ulkopuolella vaikean vuodon ilmaantuessa tarjolla vain raskaampi leikkaushoito, Nykänen jatkaa.
Tutkimuksessa olivat mukana Helsingin yliopistollisessa sairaalassa vuosina 2004-2017 ruoansulatuskanavan vuodon takia ensisijaisesti embolisaatiolla hoidetut potilaat. Menetelmän kustannustehokkuutta suhteessa leikkaushoitoon tutkimuksessa ei selvitetty.
Nykänen väittelee 25.1. Helsingin yliopistossa aiheesta "Arterial Embolization in Gastrointestinal Bleeding".
Teksti: Heli Väyrynen
Kuva: Panthermedia