Kasvispainotteinen ruokavalio yhteydessä pienempään kuolemanriskiin

Planetaarinen ruokavalio hyödyttää sekä ympäristöä että terveyttä.

Planetaarinen ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita ja vain vähän eläinkunnan tuotteita, tyydyttynyttä rasvaa, puhdistettuja viljoja sekä sokeria.
Adobe
Planetaarinen ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita ja vain vähän eläinkunnan tuotteita, tyydyttynyttä rasvaa, puhdistettuja viljoja sekä sokeria.

Vuonna 2019 Eat–Lancet Commission määritteli terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokavalion, jolla voitaisiin ruokkia kaikki ihmiset ja jonka arvioidaan voivan estää 11 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

”Planetaarinen ruokavalio” sisältää paljon kasvikunnan tuotteita (täysjyvävilja, palkokasvit, vihannekset, hedelmät, pähkinät ja siemenet) ja vain vähän eläinkunnan tuotteita, tyydyttynyttä rasvaa, puhdistettuja viljoja sekä sokeria.

Tutkijat seurasivat yli 200 000 yhdysvaltalaista ihmistä jopa useita vuosikymmeniä. Heidän ruokavalionsa kartoitettiin 2–4 vuoden välein.

Planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattaneella viidenneksellä oli 23 prosenttia pienempi kokonaiskuolleisuusriski, 14 prosenttia pienempi sydänkuoleman riski, 10 prosenttia pienempi syöpäkuoleman riski, 47 prosenttia pienempi hengityselinsairauteen liittyvä kuoleman riski sekä 28 prosenttia pienempi riski kuolla neurodegeneratiiviseen sairauteen kuin sillä viidenneksellä, jonka ruokavalio oli kauimpana planetaarisesta.

Myös kasvihuonepäästöt sekä muut haitalliset ympäristövaikutukset, muun muassa lannoitteiden ja viljelysmaan käyttö, olivat pienimmät planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattavilla.

Planetaarinen ruokavalio säästäisi siis sekä ihmishenkiä että ympäristöä.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.