Päiväkodin henkilökunnalle ja lasten vanhemmille suunnattu käsihygieniakoulutus, johon kuului käsihuuhteen käyttö, vähensi lasten sairauspoissaoloja, hengitystieinfektioita ja antibioottihoitoja.
Almeriassa Espanjassa tehtyyn satunnaistettuun, avoimeen ryvästymävertailukokeeseen osallistui 911 iältään 0–3-vuotiasta lasta. Päiväkotien henkilökunta ja vanhemmat osallistuivat hygieniakoulutukseen. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai ohjauksen käsienpesuun ja käsihuuhteen käyttöön, yksi käsienpesuun vedellä ja saippualla ja yksi jatkoi tavanomaisia rutiinejaan. Käsihuuhdetta tai nestemäistä saippuaa toimitettiin perheille ja päiväkoteihin.
Verrokkiryhmän rutiineihin kuuluivat käsienpesut wc-käynnin jälkeen ja näkyvän lian poistamiseksi. Interventioryhmät ohjattiin lisäksi pesulle päiväkotiluokkaan tullessa, ennen ja jälkeen lounaan, ulkoilun jälkeen, kotiin lähtiessä sekä yskimisen, aivastuksen, niistämisen ja vaipanvaihtojen jälkeen.
Tutkimuksen aikana lapsilla todettiin yhteensä 5 211 hengitystieinfektiota kahdeksan kuukauden kuluessa, ja niistä 39,4 %:iin lääkäri määräsi antibioottikuurin. Sairauspoissaoloja oli käsihuuhderyhmässä vähiten, 3,25 % hoitopäivien määrästä, kun saippuaa käyttäneessä ryhmässä niitä oli 3,9 % ja verrokeilla 4,2 % (p ≤ 0,001). Myös hengitystieinfektioita oli vähiten käsihuuhderyhmässä, lähes neljänneksen vähemmän kuin verrokeilla. Saippuaryhmässä hengitystieinfektioita oli viidennes enemmän kuin käsihuuhderyhmässä. Antibiootteja määrättiin käsihuuhderyhmälle noin 30 % vähemmän muille. Ainoastaan yhden lapsen atooppinen ihottuma paheni käsihuuhteen käytöstä.
Päiväkotihoidossa oleva lapsi sairastaa keskimäärin 6–10 hengitystieinfektiota vuosittain. Käsien pesu on tehokkain tapa ehkäistä infektioiden leviäminen, joten kiinnitetään huomio siihen, tuleva infektiokausi mielessä.
Lähde: Azor-Martinez E, Yui-Hifume R, Muñoz-Vico FJ ym. Effectiveness of a hand hygiene program at child care centers: A cluster randomized trial. Pediatrics, verkossa ensin 8.10.2018. doi: 10.1542/peds.2018-1245
Kirjoittaja:
Nina Kaseva
Kuva:
Fotolia
Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 47/2018.