Hypertriglyseridemia suurentaa valtimotautivaaraa, mutta siihen kohdistettu lääkehoito ei ole vaikuttanut merkittävästi sydänriskiin. Monityydyttymättömät rasvahappolisätkin ovat olleet tehottomia, mutta nyt tuoreen tutkimuksen mukaan eikosapentaeenihappo (EPA) vähentää merkittävästi sydäntapahtumien vaaraa sydänpotilailla, joiden triglyseriditaso on koholla.
REDUCE-IT-tutkimuksessa satunnaistettiin 8 179 yli 45-vuotiasta (keski-ikä 64 v) henkilöä, joilla oli sepelvaltimotauti tai valtimotautien vaaratekijäkertymä, saamaan joko EPA-valmistetta 4 grammaa päivässä tai vastaavaa lumelääkettä. Potilaiden triglyseriditason tuli olla lähtötilanteessa koholla (1,5–5,6 mmol/l) ja LDL-kolesterolin välillä 1,0–2,6 mmol/l statiinihoidon aikana.
EPA:n käyttö vähensi sydän- ja verisuonitapahtumia 25 % (17,2 % vs. 22,0 %) keskimäärin 4,9 vuoden seurannan aikana. Sekä sydän- että aivoinfarkteja, samoin kuin sairaalahoidon tarvetta ilmeni merkittävästi vähemmän EPA-ryhmässä. Sydänkuolemat – erityisesti äkkikuolemat – vähenivät myös merkittävästi (4,3 % vs. 5,2 %), mutta kokonaiskuolleisuudessa ero ryhmien välillä ei ollut merkitsevä. EPA lisäsi hieman eteisvärinäkohtauksia, mutta vakavat vuoto-ongelmat olivat harvinaisia (2,7 % vs. 2,1 %, p = 0,06).
Havaitun merkittävän suojavaikutuksen tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Ykkösehdokkaaksi on esitetty kroonisen matala-asteisen tulehduksen vaimentumista. EPA:lla on myös edullista vaikutusta sydänpotilaan endoteelin toimintaan, solukalvoihin ja hyytymisjärjestelmään. Toisaalta on hyvä muistaa, ettei pienempi omega-3-rasvahappolisä vähentänyt sydäntapahtumia isoissa VITAL- ja ASCEND-primaaripreventiotutkimuksissa.
Teksti: Juhani Airaksinen
Kuva: Fotolia