Suomalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että kaalin ja marjojen runsas syönti saattaa ehkäistä tyypin 1 diabetekseen sairastumista lapsilla, jotka kuuluvat perinnölliseen riskiryhmään.
Sen sijaan runsas banaanin syöminen näytti lisäävän riskiä sairastua sekä diabeteksen esiasteeseen että tautiin.
Sitä ei tiedetä vielä, mitkä tekijät kaaleissa, marjoissa ja banaanissa selittävät yhteyden diabeteksen kanssa. Yhteydet havaittiin myös silloin, kun energiansaanti, sukupuoli ja perinnöllinen sairastumisriski huomioitiin.
– Lisätutkimuksia tarvitaan varmistamaan, liittyvätkö havaitut yhteydet suoraan kaalien, marjojen ja banaanien käyttöön. On myös mahdollista, että ne kuvastavat tietyntyyppisiä ruokavaliomalleja, toteaa tutkijatohtori Markus Mattila tiedotteessa .
Tutkimuksessa seurattiin yli 5 000 lasta, jotka syntyivät Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa vuosina 1996–2004. Määrät hedelmien, marjojen ja kasvisten kulutuksesta kerättiin lasten ruokapäiväkirjoista.
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.