Hyvä fyysinen kunto ei suojaa ylipainoista lasta matala-asteiselta tulehdukselta

Myös hyväkuntoiset ylipainoiset lapset saattavat kärsiä pitkittyneestä matala-asteisesta tulehduksesta.

Vyötärönympäryksen mittaaminen on hyvä tapa arvioida matala-asteisen tulehduksen riskiä.
Adobe/AOP
Vyötärönympäryksen mittaaminen on hyvä tapa arvioida matala-asteisen tulehduksen riskiä.

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen.

Ylipainoisilla lapsilla todetaan paljon pitkittynyttä matala-asteisesta tulehdusta.

Pitkittynyt matala-asteinen tulehdus johtaa insuliiniresistenssiin ja valtimoiden toiminnan häiriöihin sekä edistää sydänsairauksien syntymistä.

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen.

Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä.

Rasvaprosentti ja vyötärönympärys fyysistä kuntoa tärkeämmät tekijät

Tähän asti on ajateltu, että lapsen hyvä fyysinen kunto suojaisi tätä ylipainon haitallisilta vaikutuksilta.

Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopistontutkimuksessa kuitenkin havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Vaikka lapsella olisi hyvä tulos kuntotestissä, se ei vaikuta matala-asteiseen tulehduksen syntymiseen. Tulehduksen syntyyn vaikuttavia tekijöitä oli korkeampi kehon rasvaprosentti, painoindeksi ja vyötärö-pituus-suhde.

Hyvä- ja huonokuntoisten lasten välillä ei myöskään ollut eroja matala-asteisessa tulehduksessa silloin, jos heidän kehonsa rasvaprosentti huomioitiin analyyseissä.

Fyysisen kunnon testaaminen riskiryhmien tunnistamisessa voi olla kuitenkin tarpeen erityisesti silloin, kun kehon koostumuksen tai vyötärönympäryksen mittaaminen on liian sensitiivistä tai jos niiden mittaamisen voi katsoa aiheuttavan esimerkiksi syömisen rajoittamista ja liiallista painon tarkkailua lapselle.

– Fyysinen kunto ja tämän tutkimuksen perustella esimerkiksi vauhditon pituushyppy voivat olla käyttökelpoinen epäsuora menetelmä, jonka avulla tunnistaa ne lapset, joilla on riski kohonneeseen matala-asteiseen tulehdukseen, toteaa dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta