Kaunokirjallisen teoksen esittelyssä ei ole tavallista käyttää määrettä hyödyllinen. Olen itse sitä koulukuntaa, jonka mielestä kirjallisuuden lukeminen kannattaa aina. Hotakaisen uusin on kuitenkin niin konkreettisesti, suorastaan oppikirjamaisesti, hyödyllinen, että sana on mielestäni paikallaan.
Hotakaisen kokema vakava liikenneonnettomuus ja pitkä toipumisaika ovat kirjassa keskeisessä osassa. Onnettomuuteen ei kuitenkaan joudu kirjailija, vaan maalämpöurakoitsija, joka on vanhempiensa lapsi, tyttärensä isä ja työnantajayrittäjä. Näistä kuvioista kertyy monenlaista yleisinhimillistä, kun mukaan vielä tulee maahanmuuttaja. Hotakainen on aikaisemminkin ollut vahva käsitellessään myötätuntoisen humoristisesti inhimillisiä ominaisuuksia, ennen kaikkea heikkouksia. Luonnon laki osoittaa hänen kehittyneen tässä taituriksi.
Kaikkein parasta mielestäni ovat kuvaukset enemmän tai vähemmän avuttomana potilaana olosta ja lääkityksen vaikutuksesta. Nämä asiat tulevat tietysti esiin niin lääkärien kuin hoitajienkin koulutuksessa, mutta tuskin kukaan voi korvata näkemyksiä, jotka tulevat sanataitajan omasta kokemuksesta. Hotakaisen huumori kohtelee kaikkia osapuolia ymmärtävästi, erityisen ystävällisesti sairaanhoitajia. Silti ei sorruta hymistelyyn ja silittelyyn.
Ei ole asiani arvioida, paljonko Hotakaisen edelleen kehittyminen johtuu onnettomuudesta, joka pani ajattelemaan ihmisenä olemista uudesta kulmasta, ja kuinka paljon vain yleisestä elämänkokemuksen kertymisestä ja kirjailijana kasvusta. Joka tapauksessa Luonnon laki on nautittava kokonaisuus, joka opettaa uusia asioita potilaana olosta. Uskon sen opettavan lääkäreitä, terveydenhuollon henkilökuntaa, potilaita ja ihmisiä yleensä. Uskallan suositella teosta, vaikkei olisikaan opin tarpeessa.
Luonnon laki. Kari Hotakainen. Siltala, Helsinki 2013. ISBN 9789522341853. Sivuja 282. Hinta 23 e.
Heikki Aho