Finlandia-palkitut vievät länteen ja itään

"Tätä jään kuitenkin miettimään: onko kuoleman läheisyys välttämätöntä ihmissuhteen päivitykselle?"

Kaksi viimeisintä Finlandia-palkintoa on myönnetty niin sivumäärältään kuin aiheiden painavuudeltaan massiivisille teoksille. Viime vuoden palkinnon saajan, psykologi ja tutkija Jussi Valtosen kirja He eivät tiedä mitä tekevät on laaja romaani, joka asettaa rinnakkain Suomen ja Yhdysvaltojen kulttuurin ja erityisesti tutkimuskulttuurin. Eläinkokeet ovat vain yksi aihe teoksen runsaassa tutkimuseettisessä pohdinnassa. Kirjan voi nähdä myös lähitulevaisuuteen sijoittuvana dystopiana älyteknologian kehityksen seurauksista.

Vuonna 2013 palkittu taiteen maisteri Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme kurkottaa puolestaan itään, 1920–1940-lukujen Neuvostoliitoon. Se kuvaa tositarinaan pohjautuen runoilija Marina Tsvetajevan perheen selviytymistä Stalinin hirmuvallan alla sekä Tsvetajevan ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin (Alja) vaikeaa keskinäistä suhdetta.

Pelon romaanissa Alja kasvaa symbioottisessa suhteessa äitiinsä, joka rakentaa tyttärestään kovalla kurilla itsensä kaltaista. Äidin runousoppi on kasvun pohja. Pikkuvanha tytär paitsi toteuttaa äitinsä toiveita myös huolehtii ailahtelevasta taiteilijaäidistään henkisesti ja käytännöllisesti. Symbioosi rikkoutuu, ja tytär lähtee mukaan kommunistiseen toimintaan, raportoimaan valtakoneistolle tuttavistaan. Kääntyneet roolit ja katkeruus kulkevat mukana koko elämän.

Myös Valtosen kirjassa keskeisen jännitteen muodostaa vanhemman ja lapsen, neurotieteen professorin Joen ja hänen poikansa Samuelin suhde. Amerikkalainen isä eroaa suomalaisesta äidistä ja palaa kotimaahansa, jossa eteneminen tieteellisen tutkimuksen kentällä onnistuu, toisin kuin Suomessa. Samalla isän ja pojan yhteydenpito lähes katkeaa, mikä jättää pojan mieleen hämmennyksen ja ikävän. Yllättäen vaille jatko-opiskelupaikkaa jäävä poika päätyy keskeiseksi tekijäksi eläinkokeiden vastaiseen toimintaan ja samalla eri leiriin eläinkokeita työssään käyttävän isän kanssa.

Samuelille internetin kautta organisoituvat eläinaktivistit muodostavat yhteisön, jossa voi käyttää kykyjään arvojensa mukaisesti ja saada myös tunnustusta enemmän kuin suomalaisessa koulusysteemissä. Pelon kirjan Aljalle vastaavanlaisen yhteisön muodostaa kommunistinen järjestö. Kummassakin teoksessa tavoitetaan nuoren kokemus: ryhmä on tärkeä, erityisesti jos perhe on henkisesti tai fyysisesti kaukana. Kummassakin tapauksessa uusi yhteisö on keskeinen irtiotossa vanhempien arvoista.

Yhteistä palkituille teoksille ovat taidokkaan vanhempi-lapsisuhteen kuvauksen lisäksi totuuden ja vallan teemat. Näkökulman vaikutus siihen, mikä on totta ja mikä oikein, on herkullisesti kuvattu Valtosen kirjassa, jossa eläinkokeita tekevien tutkijoiden ja eläinaktivistien perustelut ja tunteet tuodaan esiin tasavahvasti. Vuorotellen huomaan ajattelevani kummankin puolen argumenteista, miten vastaansanomattomia ne ovat. Myös rakkaussuhteen ja vanhempi-lapsisuhteen ongelmat näyttäytyvät kovin erilaisina suhteen eri puolilla. Ketään ei tee mieli tuomita.

Pelon kirjan maailmassa valta on kasvottomalla kommunistisella järjestelmällä, joka muokkaa totuutta omiin tarpeisiinsa. Lisäksi Valtosen tapaan myös Pelo kuvaa samoja ajanjaksoja sekä vanhemman että lapsen näkökulmasta. 1920-luvun tapahtumat on kerrottu Marinan suulla, mutta kappaleiden väliin sijoitetut Aljan runot paljastavat hänen kokemuksensa.

Valtosen tyylissä on paljon selittämistä, paikoitellen jopa esseemäisyyttä. Loppua kohti hän kuitenkin hyödyntää enenevästi dekkarikirjallisuuden keinoja. Pelon kieli on runollisempaa, mikä on luonnollista, kun kuvauksen kohteena on runoilijan perhe. Kumpikin tarina pitää otteessaan, Valtosen kirjan ahmaisee hieman nopeammin.

Molemmat tarinat päättyvät vanhemman ja lapsen suhteen uuteen arvioon, kun kuoleman uhka pakottaa rehellisyyteen omien tunteiden ja ajatusten suhteen, ja ehkä myös eläytymään toisen näkökulmaan. Tätä jään kuitenkin miettimään: onko kuoleman läheisyys välttämätöntä ihmissuhteen päivitykselle?

Lue aikaisempia kirja-arvioita täältä.

HE EIVÄT TIEDÄ MITÄ TEKEVÄT
Jussi ValtonenTammi 2014.
ISBN 9789513174651.
Sivuja 559.
Hinta 18,95 e.

JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄMME
Riikka Pelo
Teos 2013.
ISBN 9789518513899.
Sivuja 526.
Hinta 42,95 e.

Kirjoittanut:
Sonja Sulkava

Julkaistu Lääkärilehdessä 44/15.