Suomalaisen tutkijaryhmän havainto siitä, että ehkäisykierukka vähentää naisen riskiä sairastua munasarjasyöpään, vahvistui meta-analyysissä. Analyysin sisältämät tutkimukset käsittivät noin 14 000 tapaus-verrokkiparia ja 18 000 naisen kohorttityyppiset tutkimusaineistot.
Mikäli nainen oli joskus käyttänyt kohdunsisäistä ehkäisykierukkaa, hänen riskinsä sairastua myöhemmällä iällä munasarjasyöpään oli 0,68 vertailuaineistoihin nähden. Hormoni- ja kuparikierukan antamaa suojaa ei voitu analysoida erikseen, mutta tutkijoiden mielestä molemmat suojasivat.
Sekoittavina tekijöinä otettiin huomioon ikä, synnytysten määrä, ehkäisypillerien käyttö, painoindeksi, munatorvisterilisaatio, menopaussi-ikä ja sukurasitus.
Yhdistelmäehkäisypillerien ja munatorvien poiston tai ligeerauksen lisäksi kohdunsisäinen ehkäisin antaa merkittävää suojaa munasarjasyöpää vastaan.
Suojavaikutuksen mekanismeina voisivat olla genitaalialueiden pH-muutokset, kohdunkaulan liman paksuneminen, paikalliset hormonaaliset ja antiestrogeeniset ilmiöt ja endometriumin solujen immuunivaste vierasesineeseen.
Lähde: Wheeler L, Desanto K, Teal S ym. Intrauterine device use and ovarian cancer risk. Obstet Gynecol 2019;134:791–800.
Kirjoittaja
Pertti Kirkinen
Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 40/2019.